top of page
  • Foto van schrijverSophie Bennink

5x tips voor het schrijven van een tekst over jezelf

Wanneer bedrijven jou inhuren als zzp’er willen ze wel graag weten met wie ze te maken hebben. Je ontkomt er dus niet aan om een ‘over mij’-pagina op je website te plaatsen. Maar een tekst over jezelf schrijven is niet makkelijk. Wij geven je vijf tips over hoe je een korte biografie over jezelf schrijft.1. Kies de persoonsvorm

Voordat je begint met het schrijven van een tekst over jezelf, is het belangrijk om de persoonsvorm te bepalen. De ik-vorm is het meest persoonlijk en authentiek, maar het vraagt om iets meer bescheidenheid aangezien je vanuit jezelf schrijft. Vanuit de derde persoon (hij/zij) is het makkelijker om positieve eigenschappen van jezelf te benoemen. Toch zijn wij voorstander van de ik-vorm omdat je daarmee kwetsbaar en dus betrouwbaar overkomt.


2. Persoonlijk, maar zakelijk

Bedenk voor wie je de tekst schrijft en pas de inhoud daarop aan. Een ‘over mij’-tekst op je website is iets anders dan de profieltekst op een datingsite. Wees persoonlijk, maar blijf zakelijk. Je mag best schrijven over je hobby of passie als er maar een link is met je werk. Begin dus niet over je huisdieren als dat voor je werk totaal niet relevant is.


3. Hou het kort en krachtig

Bescheidenheid siert. Een ‘over mij’-pagina is geen levensverhaal. Probeer de lezer in één alinea te overtuigen van jouw talent en kracht. Hoe meer woorden je nodig hebt, hoe minder overtuigend de tekst wordt.


4. Geen geforceerd taalgebruik

Vermijd mooischrijverij én bijvoeglijke naamwoorden (enorm, super, prachtig etc.). Dit doet af aan de geloofwaardigheid. Pas de schrijfstijl aan op je doelgroep, spreek ze aan zoals je een opdrachtgever aan zou spreken wanneer hij of zij voor je staat.5. Laat je interviewen!

Vind je het moeilijk om helder te krijgen wie je bent en waar je voor staat? Laat je dan interviewen door iemand die jou niet of nauwelijks kent. Door dingen hardop uit te spreken, kom je sneller achter de kern van wat je wilt vertellen. Daarbij kan een interviewer kritische vragen stellen waarmee jij aan het denken wordt gezet.


Zo’n interview afnemen, kan SAM. voor je doen. Wij kennen je (nog) niet en zijn altijd nieuwsgierig naar wie je bent en wat je doet. Jouw antwoorden op de vragen geven ons (en jou) een beeld van wat je te vertellen hebt. Je kunt ook de biografie door ons laten schrijven. Voor jou is het misschien een groot struikelblok, voor ons een kleine klus!


Over Stories by SAM.

Tekstbureau Stories by SAM. is een schrijverscollectief van freelance tekstschrijvers uit Haarlem en Amsterdam. Wij schrijven webteksten, SEO-teksten, blogs, artikelen en meer voor bedrijven, merken en magazines. Bekijk ons lookbook. Daarnaast hebben we onze eigen stories: een blog over lifestyle, duurzaamheid, werk, reizen en andere dingen die ons bezighouden.

bottom of page