• Astrid Willemsteijn

Amsterdam - toeren door de stadsdelen (deel 1)

Amsterdam bruist en innoveert. En dat zie je het beste zodra je buiten de toeristenzones komt. Voor een dagje uit naar de hoofdstad adviseren wij: skip deze zones en ontdek de charme van verschillende stadsdelen. In deel 1 tips en routes door oost en west. Beide stadsdelen hebben de laatste jaren een zelfde ontwikkeling ondergaan. Creatievelingen hebben hier met nieuwe initiatieven gezorgd voor veel diversiteit en leuke verrassingen.


East or west side?

Inwoners van oost en west grappen er tegenover elkaar mee: je behoort tot de east- óf westside posse en daar ben je trots op. Dat is ook niet zo raar, want beide stadsdelen ontwikkelen als een malle en zijn daardoor heel divers en verrassend.

'Je behoort tot de east- of westside posse.’

Het kleurrijke oosten

In het hart van oost vind je het Oosterpark. Dit is in tegenstelling tot het Vondelpark, waar toeristen de overhand hebben genomen, de uitvalsbasis voor de buurtbewoners. Zij vinden hier hun buiten, zomers op het gras met hapjes en drankjes en ‘s winters voor een leuk festival of een stadswandelingetje.


Besluit je oost te bezoeken, wandel dan vanaf het park richting Javastraat. Het is dé afspiegeling van dit stadsdeel. De diverse samenstelling van Turkse winkeliers tot de favoriete visleverancier van Amsterdamse chef-koks, de Surinaamse snackbar en de nieuwste concept store gerund door hippe Amsterdammers, maakt de Javastraat echt tot een feest. Succesvol shoppen en eten gegarandeerd!


Check Your Little Black Book voor tips en updates!


Wild Wild West

Werd een groot deel van west tien jaar geleden nog gedomineerd door buurtcoaches en criminaliteit, nu wordt deze wijk ‘de tweede Pijp’ genoemd en doen toeristen hier langzaamaan hun intrede. Van de Overtoom tot het Westerpark, je kunt hier overal genieten van mooie shops, lekker eten en stijlvol design.


Een kleine greep uit de lange lijst met to do’s in west:


★ Wandel vanuit de Jan Pieter Heijestraat (begin aan de kant van de Overtoom) richting de Kinkerstraat. Hier kom je langs goede koffietentjes, leuke fashionspots en zaakjes als de Corner Bakery. De freak shakes hier zijn immens populair op Insta!

★ Sla aan het einde rechts de Kinkerstraat in, spiek even naar binnen bij Gekaapt en geniet verder van de leuke combi aan originele Amsterdamse winkeliers en trendy shops.

★ Eindig deze route met een lekkere lunch of avondsnack in de Foodhallen (halverwege de Kinkerstraat links als je deze route volgt). Deze oude tramremise is een aantal jaar geleden omgetoverd tot een prachtige passage die de hele Kinkerbuurt op zijn kop heeft gezet. De ambachtswinkels, nieuwe bios en vooral de overdekte foodmarkt zijn een enorme trekpleister voor Amsterdammers en bezoekers.Andere westside spots om een dagje Amsterdam mee te vullen:


Het Westerpark: voor een wandeling, wijnproeverijtje, goed diner (met een clubavond als afsluiter) of een perfecte koffie. Check de site voor de vele events, marktjes en festivals!

De Mercatorbuurt: deze buurt is het ultieme voorbeeld van de snelle transformatie die de stad ondergaat. Net iets verder in west, maar zeker de moeite waard om je ook hier te laten verrassen door verborgen pareltjes. Leuke shops en heerlijke food opties!

De Waterkant: net tussen het centrum en west ligt De Waterkant. Een ruim terras en kleurrijk restaurant onder een autogarage en langs de Nassaukade. Zomers barst deze tent uit zijn voegen. Begrijpelijk, want de sfeer en het eten (Surinaamse klassiekers) zijn super!Binnenkort komen we terug met de andere windstreken: noord en zuid. Als stadsdelen veel meer twee uitersten dan oost en west. Ben je nu al benieuwd? Lees dan alvast dit blogartikel van Marte. Hier vind je de leukste hotspots in Amsterdam Noord. Zien we je snel in Mokum?


#amsterdam #amsterdamoost #amsterdamwest #westerpark #dewaterkant #javastraat #dagjeuit #iamsterdam #yourlittleblackbook #foodhallenamsterdam #dehallenamsterdam