top of page
  • Foto van schrijverMarte Steendam

Arthousefilms: 5 tips

Als groot liefhebber van arthousefilms, ben ik eveneens fan van het platform Cinetree. Sinds ik kinderen heb ga ik niet meer wekelijks een paar keer naar de bioscoop. Cinetree biedt uitkomst om toch wekelijks de mooiste films te zien. Het platform selecteert maandelijks 15 nieuwe filmhuisfilms, samen met een team van filmliefhebbers. Daarnaast heeft de website een archief waar je een enorme collectie films voor een lief prijsje kunt bekijken. Hieronder vijf van mijn absolute favorieten, te vinden op Cinetree.

Mustang
Mustang

Mustang - Deniz Gamze Ergüven

De Turkse film Mustang gaat over 5 zussen (actrices die bijna allemaal geen enkele ervaring met acteren hadden) die zich verzetten tegen het traditionele conservatieve keurslijf van de Turkse normen en waarden. Ze ontdekken hun vrouwelijkheid in een maatschappij die dat eigenlijk niet toelaat. Na een gezellige middag met wat jongens keert de familie zich volledig tegen hen. Ze hebben de Turkse normen en waarden te schande gemaakt met dit obscene gedrag en worden opgesloten in huis. Elke vorm van bederf - mobiele telefoons, computers, televisies - gaat achter slot en grendel en wat volgt zijn maagdelijkheidstesten en uithuwelijkingen. Niet voor niets wordt de vergelijking met (nog zo’n absolute favoriet!) The Virgin Suicides van Sofia Coppola veel gemaakt. Een prachtig verhaal over de zoektocht naar vrijheid, zusterliefde én rebellie tegen het keurslijf.

Moonrise Kingdom
Moonrise Kingdom

Moonrise Kingdom - Wes Anderson

Wie Wes Anderson kent, herkent zijn films uit duizenden. De sprookjesachtige sfeer, de poppenhuis-achtige ruimtes, excentrieke personages en de gestileerde fantasiewereld komen in elk van zijn films terug. Coming-of-age film Moonrise Kingdom draait om verliefde tieners Sam (buitenbeentje) en Suzy (dromer), outsiders in een kleine Amerikaanse eilandgemeenschap, die weglopen van huis om bij elkaar te zijn. Er wordt een grootscheepse zoektocht naar de twee opgezet onder leiding van de politie en de scouting. Een komische en verterende, nostalgische feel-good film vol stilistische, kunstzinnige, surrealistische beelden.

La Grande Belezza
La Grande Belezza

La Grande Belezza - Paolo Sorrentini

Paolo Sorrentini is een van mijn lievelingsregisseurs. Journalist Jep Gambardella (Toni Servillo), die na het schrijven van één succesvolle roman volledig in het mondaine nachtleven, incluis dé decadente beau monde, van Rome komt, viert zijn 65e verjaardag. Naast een fantastisch, beeldend verhaal over de treurigheid, doelloosheid en leegte van de wereld waarin hij zich bevindt, is deze Italiaanse film een ode aan Fellini’s La Dolce Vita (1960) én aan de schoonheid van de stad Rome.

Captain Fantastic
Captain Fantastic

Captain Fantastic - Matt Ross

Het excentrieke gezin - 6 kinderen, vader Ben (Viggo Mortensen) en moeder Leslie - dat centraal staat in deze Amerikaanse film, leeft al jaren een hippieleven in de Noord-Amerikaanse bossen. Ze onttrekken zich hiermee volledig aan de sociale druk en hectiek van het dagelijks leven. Na het overlijden van hun moeder, moeten ze hun paradijs verlaten en stappen ze binnen in de ‘echte’ wereld. Een komische, tegendraadse film die interessante vraagstukken over ouderschap en de consumptiemaatschappij aansnijdt.

Shoplifters
Shoplifters

Shoplifters - Hirokazu Koreeda

Mijn hart maakt elke keer een sprongetje wanneer Hirokazu Koreeda een nieuwe film uitbrengt. Een terugkerend thema in (bijna) alle films van deze Japanse filmmaker is de aandacht voor de onderklasse. Shoplifters gaat over familie en wat dat woord precies betekent. Een arme ‘familie’ van ‘kleine criminelen’ vindt een meisje op straat. Ze nemen haar onder hun hoede en ze wordt onderdeel van de hechte groep. Door een gebeurtenis komen grote geheimen aan de oppervlakte en worden de familiebanden op de proef gesteld. Zeer puur, ontroerend en liefdevol.


#VPRO #Arthouse #Arthousecinema #Arthousefilm #Movie #Film #Films #Cinema #cinetree #Themovies #Eye #Shoplifters #HirokazuKoreeda #Lagrandebelezza #paolosorrentini #Fellini #Captainfantastic #Mattross #Wesanderson #moonrisekingdom #Mustang #Virginsuicides #Sophiacoppola #DenizGamzeErgüven #Freelancecopywriter #regisseur

bottom of page