top of page
  • Foto van schrijverSophie Bennink

Bijzonder overnachten in Zweden - Hotel Villa Sjötorp

Ken je het boekje ‘Hotel Amour’? Als ik zin heb in een weekendje weg, pak ik ‘m er altijd even bij. Zo vond ik ook dit hotel: Villa Sjötorp in Zweden. Slechts anderhalf uur vliegen en je waant je in een Zweedse Netflixserie.


Logeren bij Pipi Langkous

We vlogen op Göteborg en huurden daar een auto waarmee we naar Villa Sjötorp reden. Dit houten hotel in Pipi Langkous-stijl staat op een berg met uitzicht op de Zweedse fjorden. Aan de eeuwenoude boom in de tuin hangt een reusachtige schommel die vraagt om een Instakiekje. Net als de rest van het hotel trouwens. Ooit was het de vakantievilla van Mister Edet, de man van het ultrasofte toiletpapier, nu runt zijn achterkleindochter het als hotelier.


"Aan de eeuwenoude boom in de tuin hangt een reusachtige schommel die vraagt om een Instakiekje. Net als de rest van het hotel trouwens."

Foto: Villa Sjötorp


Alles piept en kraakt

Binnen heeft de tijd stilgestaan. Alles piept en kraakt en je ruikt de geschiedenis. In het huiskamerrestaurant serveren ze typisch Zweedse gerechten, gemaakt van lokale biologische producten. Mijn favoriet was het dessert: ijs gemaakt van lokaal geplukte dennennaalden. Alsof je een kerstboom eet (maar dan zonder de naalden), verrassend lekker! In 2017 won het hotel de ‘Historic Hotel Gourmet Award’. Ook de Zweden zelf komen van heinde en ver om het steeds wisselende menu van de Zweedse chef te proeven. Er zijn maar een paar kamers in het hotel, allemaal even mooi ingericht met bloemetjesbehang, kanten gordijnen en een antiek spijlenbed.


Foto: Villa Sjötorp


Fjällbacka & Smögen

Wanneer je uitgeschommeld bent, kan je de omgeving gaan verkennen. Rijdend langs de kust waan je je de hoofdrolspeler in een Zweedse Netflixserie. Wie de boeken van Camilla Läckberg leest (en de daarop gebaseerde serie Fjällbacka Murders kijkt), moet zeker even naar het oude havenplaatsje Fjällbacka. Dit ligt op zo’n drie – mooie – kwartiertjes rijden van Villa Sjötorp. Ook als je de boeken niet kent, is het een mustvisit. De gekleurde huisjes zijn tegen een rotswand gebouwd en aan de voet ligt de haven van waaruit je de fjorden invaart. Ook leuk: het oude vissersdorp Smögen. Een gezellig plaatsje met een boulevard van oude kleurrijke vissershuisjes (ook heel Instaproof).


"Rijdend langs de kust waan je je de hoofdrolspeler in een Zweedse Netflixserie."

Mustvisits: Fjällbacka & Smögen


Overnachten in Göteborg

Voordat we het vliegtuig terug naar huis namen, bezochten we Göteborg. Een fantastische stad om een dag (of twee) rond te lopen. We sliepen in Hotel Pigalle. Gaat dat zien! Wanneer je de lounge binnenloopt, maak je spontaan een Charleston-dans. Alles, maar dan ook echt alles, is in de stijl van de jaren twintig. Je raakt niet uitgekeken. Hier en daar een beetje over the top, maar daardoor wel heel overtuigend. Op de bovenste verdieping heb je bovendien het hipste restaurant/club van de stad. Na het eten kan je dansend je bed in.


"Wanneer je de lounge binnenloopt, maak je spontaan een Charleston-dans."

Hotel Pigalle: alles, maar dan ook echt alles, is in de stijl van de jaren twintig.


Kom tot rust in Villa Sjötorp: www.villasjotorp.se

Met de voetjes van de vloer in Hotel Pigalle: www.hotelpigalle.se

Bron: Hotel Amour van Joline van den Oever - Uitgeverij Mo'Media

Het boek 'Hotel Amour' bestellen kan hier: Bol.com of Bruna.com


Over Stories by SAM.


Stories by SAM. is een schrijverscollectief van freelance tekstschrijvers uit Haarlem en Amsterdam. Wij schrijven webteksten, SEO-teksten, blogs, artikelen en meer voor bedrijven, merken en magazines. Bekijk ons lookbook. Daarnaast hebben we onze eigen stories: een blog over lifestyle, duurzaamheid, werk, reizen en andere dingen die ons bezighouden.


#zweden #vakantiezweden #hotelamour #villasjotorp #fjällbacka #swedennature #netflixseries #bijzonderovernachten #göteborg #gotenburg #instatravel #klm #instamomentje #smögen #traveltips #reistips #reisblog #reisblogger #camillaläckberg #ingridbergman #weekendjeweg #tekstschrijver #tekstbureau #reisredacteur #schrijfnomade #redactie #reismagazine


bottom of page