top of page
 • Foto van schrijverSophie Bennink

ChatGPT versus tekstschrijver

Pssst.... Ken je tekstbureau Stories by SAM. al?


ChatGPT is the next big thing. En tegelijkertijd een nachtmerrie voor tekstschrijvers. Want de populaire tool typt in no time een tekst waar ‘wij tekstschrijvers’ minimaal een uur voor nodig hebben. Kunnen wij onze koffers pakken? Of gloort er nog hoop voor een tekstschrijver van vlees en bloed?

Een blog laten schrijven door ChatGPT

Iets wantrouwend opende ik afgelopen week voor het eerst ChatGPT. Ik vroeg de OpenAI-tool een blog van 500 woorden te schrijven met 10 tips voor een duurzame levenssijl. Binnen 10 seconden verscheen er een lekker lopende, vrijwel foutloze, tekst op m’n scherm. Toegegeven, het zweet brak me uit. Hoe kan dit?


Als tekstschrijver ben je vrij veel tijd kwijt aan het researchen van een onderwerp. Je struint het internet af en interviewt hier en daar wat mensen, net zo lang totdat je genoeg informatie hebt om de tekst te tikken. En na het schrijven, lees je de tekst nog drie keer na voordat je die naar de opdrachtgever verstuurt. Dus voor het schrijven van een blog van 500 woorden heb ik - afhankelijk van het onderwerp - minimaal 2 uur nodig. Hoe pijnlijk is het dan dat ChatGPT daar 10 seconden over doet? Ik ging de strijd aan en gaf de tool allerlei schrijfopdrachten. ‘Gelukkig’ ontdekte ik toen dat ook een slimme schrijfrobot zwakke plekken heeft.

Tekstbureau Stories by SAM. schrijft blogs, SEO-teksten, magazine-artikelen, interviews,productteksten en meer.
ChatGPT versus tekstbureau Stories by SAM.

Voordelen ChatGPT versus tekstschrijver

 • ChatGPT schrijft supersnel: als tekstschrijver ben ik jaloers op de snelheid waarmee de tool een tekst tikt. Daar kan een tekstschrijver nooit tegenop.

 • ChatGPT heeft geen researchtijd nodig: de tool verzamelt in no time alle informatie die beschikbaar is op het internet en pikt daar de pareltjes uit.

 • ChatGPT schrijft ‘unieke’ teksten die rechtenvrij gebruikt kunnen worden. Kanttekening is natuurlijk wel dat de slimme tool gevoed wordt door alle teksten die ooit door mensen zijn bedacht en geschreven.

Nadelen ChatGPT versus tekstschrijver

 • ChatGPT is geen mens: er zit geen creatieve geest achter de tool waardoor de teksten vrij saai, emotieloos en onpersoonlijk zijn.

 • ChatGPT neemt het niet zo nauw met feiten. De tool gebruikt - gevoed door het internet - feiten en verzinsels moeiteloos door elkaar. De teksten moeten daardoor altijd worden geredigeerd. En het redigeren van een tekst die je niet zelf hebt geschreven, kost soms meer tijd dan wanneer je de tekst wel zelf schrijft.

 • ChatGPT gaat niet de diepte in. De teksten blijven vrij oppervlakkig en zijn soms wat cliché. Verwacht dus geen vernieuwende en creatieve invalshoeken. Niet zo gek, want de tool laat zich inspireren door alles wat al eens is bedacht.

 • ChatGPT speelt niet met taal waardoor je weinig verrassende zinnen of woordspelingen aantreft. Heb je een korte creatieve tagline voor een campagne nodig? Dan heb je weinig aan de tool.

 • ChatGPT geeft (op dit moment) vaak een error doordat de hele wereld de tool aan het ontdekken is.

Tekst nodig? Tekstbureau Stories by SAM. schrijft webteksten, SEO-teksten, blogs, magazine-artikelen, productteksten, creatieve copy en meer.
Al onze teksten geven we graag een persoonlijke touch, daar kan geen schrijfrobot tegenop!

ChatGPT als tool voor tekstschrijvers

Er is dus nog hoop voor tekstschrijvers. Want alhoewel ChatGPT angstaanjagend slim is (en de komende jaren nog veel slimmer wordt), mist-ie toch wat menselijkheid en creativiteit. Hoe mooi zou het zijn als we het beste van twee werelden met elkaar kunnen verenigen? De afgelopen dagen ontdekte ik met stijgend enthousiasme hoe ik de tool als hulpmiddel kan gebruiken tijdens mijn werk:

 • ChatGPT helpt je met het (snel) verzamelen van veel input. Een factcheck is wel essentieel!

 • Dankzij ChatGPT kan je in korte tijd veel content creëren voor je website of blog. Deze content moet wel worden geredigeerd en aangevuld. Voor diepgaande, kwalitatieve content is de tool niet geschikt.

 • ChatGPT is het medicijn tegen een writer’s block. De teksten die de tool schrijft kunnen prima dienen als inspiratiebron om je weer op weg te helpen.

Kortom: ChatGPT is een handige tool voor tekstschrijvers (én andere ondernemers) om tijd te besparen. Maar voor een diepgaande, creatieve en persoonlijke tekst, heb je toch écht een tekstschrijver nodig. Gelukkig maar.


Dit is wat ChatGPT er zelf over zegt

Ik vroeg ChatGPT een blog te schrijven met hetzelfde onderwerp als dit blogartikel. En het lijkt erop dat we dezelfde conclusie trekken (zonder dat ik hem die opdracht heb gegeven uiteraard):


[Tekst geschreven door ChatGPT]

"ChatGPT is een grote taalmodel dat is getraind door OpenAI. Het is ontworpen om natuurlijke taalverwerking te verbeteren en kan worden gebruikt voor allerlei toepassingen, zoals het genereren van tekst, het beantwoorden van vragen en het maken van voorspellingen.


Een tekstschrijver, aan de andere kant, is iemand die professioneel tekst schrijft, zoals artikelen, blogs, scripts en andere soorten inhoud. Tekstschrijvers zijn vaak experts in hun vakgebied en hebben vaak jarenlange ervaring in het schrijven van tekst.


Er zijn enkele belangrijke verschillen tussen ChatGPT en een tekstschrijver. ChatGPT is een algoritme en kan daarom geen creativiteit of emotie tonen zoals een tekstschrijver wel kan. ChatGPT is ook niet in staat om zich te verplaatsen in een bepaalde branche of onderwerp zoals een tekstschrijver wel kan. Aan de andere kant, ChatGPT is snel en kan grote hoeveelheden tekst snel genereren, terwijl een tekstschrijver meer tijd nodig heeft om hetzelfde te doen.


Het gebruik van ChatGPT kan nuttig zijn in situaties waar snelheid en hoeveelheid van de tekst belangrijk zijn, zoals het genereren van tekstvoorstellen voor een chatbot of het automatisch genereren van inhoud voor een website. Een tekstschrijver kan echter nuttig zijn in situaties waar kwaliteit en creativiteit van de tekst belangrijk zijn, zoals het schrijven van een boek of het creëren van een marketingcampagne.

In conclusie, ChatGPT en een tekstschrijver zijn beide nuttig in verschillende situaties, afhankelijk van de vereisten van de opdracht. ChatGPT is snel en kan grote hoeveelheden tekst genereren, maar mist creativiteit en emotie. Een tekstschrijver kan echter hoogwaardige inhoud creëren met creativiteit en emotie. Beide kunnen bijdragen aan een succesvolle inhoudscampagne of project."


Ook leuk om te luisteren: https://podcasts.apple.com/nl/podcast/nrc-vandaag/id1460234936?i=1000594820508 

Over tekstbureau Stories by SAM.

Tekstbureau Stories by SAM. is een schrijverscollectief van freelance tekstschrijvers met verschillende expertises en interesses. Wij schrijven webteksten, SEO-teksten, blogs, artikelen en meer voor bedrijven, merken en magazines. Bekijk ons lookbook. Daarnaast hebben we onze eigen stories: een blog over lifestyle, duurzaamheid, werk, reizen en andere dingen die ons bezighouden.

bottom of page