top of page
  • Foto van schrijverMarte Steendam

De positieve kanten van quarantaine

Pssst .... Ken je Stories by SAM. al?


Hele dagen thuis doorbrengen, werken terwijl je kookt en het huis schoonmaken terwijl je met de kinderen speelt. Het is niet niks om van de ene op de andere dag ineens wekenlang thuis te zijn. Om het coronavirus onder controle te krijgen koos ons land voor een intelligente lockdown en hier werkten wij als gezin met liefde aan mee. Thuisblijven was het minste dat we konden doen. Ondanks de grote onzekerheid, bracht de periode ook mooie dingen en heeft een tijd in quarantaine lang niet alleen maar nadelen. Zo kon ik, nu de tijd even stil stond, helder nadenken en nieuwe plannen maken.

Fijne cocon van gewoontes

Voor mij als freelancer is thuiswerken normaal. Ik werk wanneer het uitkomt en waar het kan. Dat bleef tijdens coronatijd hetzelfde, met één klein (GROOT!) verschil; de kinderen (en vriend) waren ook constant thuis. Mijn fijne cocon van gewoontes werd finaal doorbroken en ik moest mij aanpassen aan de nieuwe situatie. Ook moest ik mijn dagelijkse dosis me-time voor enige tijd vaarwel zeggen. Dat kostte even tijd, maar leverde ook iets op!

  • Het besef dat alles stopgezet kan worden wanneer dat nodig is.

  • Volledige aandacht voor het gezin. Dat geeft rust.

  • Een heldere kijk op wat MOET en wat ‘moet’. Met andere woorden, bijna niets moet écht!

  • Het besef dat ik heel blij ben met wat ik heb. Ik waardeer de plek waar ik woon, het huis en de omgeving nog meer dan hiervoor.

  • Multitasking to-the-max. Ik ben van nature een echte multitasker, maar deze periode daagde mij uit om dingen nóg efficiënter aan te pakken.

Tuin

De lange periode van thuiszijn gaf ruimte om aandacht te geven aan onze tuin. In een eerder blog schreef ik een verslag over hoe we onze tuin een make-over gaven met behulp van tuinarchitect Piet Oudolf. Maar liefst 1000+ plantjes gingen de grond in en er staan nog veel tuinprojecten op de planning.

Haat-liefde-hobby

Ik pakte ook mijn oude haat-liefde-hobby hardlopen weer op. Om de dag loop ik nu in alle vroegte (6:30 uur. Ja dan is ons huis al een tijdje wakker...) een groot of klein rondje (5-10 km) en voel me daarna als herboren! Hallo nieuwe me-time!

Minder gehaast

Het niet afgeleid worden door dingen die moeten, afspraken, ergens naartoe, de onrust, het gedoe; ik vond het eerlijk gezegd heerlijk. Het zorgde voor focus en wist uit wat onbelangrijk is. Bovendien denk ik dat het voor velen leidt tot een betere mentale gezondheid. Alles en iedereen wordt simpelweg minder gehaast en gestrest. Ik denk dat ik erachter kwam dat ik goed gedij in een overzichtelijk leven zonder afleiding, waarin ik minder word geleefd en zelf kan bepalen welke input er binnenkomt.


Voor de kindjes

Toen we net in quarantaine gingen was het een groot feest voor onze kinderen van 5 en 3; ineens elke dag met broer, zus, papa en mama thuis. Ze groeiden naar elkaar toe en gingen ineens ook samen spelen, wat een verademing was aangezien ze elkaar normaal de hele dag ‘de hersens inslaan’. Dat gebeurt overigens nog steeds, maar het was leuk om te merken hoe ze elkaar ook vonden in het spel. Na enige tijd snapten ze niet meer waarom ze niet met iemand mochten spelen en oma en opa niet mochten zien. We probeerden een ritme te krijgen thuis waarin de oudste wat ‘onderwijs’ kreeg en de jongste zichzelf af en toe vermaakte (terwijl wij wat werk probeerden te doen). Elke dag gingen we naar buiten. De tuin in meestal, maar ook rondjes fietsen en wandelen. Het waren eigenlijk hele fijne dagen.

Moeder natuur

Ook moeder natuur was erg blij met onze (tijdelijke) lockdown. Doordat er geen vliegtuigen vlogen en (veel minder) auto’s reden (geen files!), is er veel minder stikstof en vervuiling in de lucht. Ik las dat het in Nederland gaat over 12% minder stikstof en 20% minder fijnstof.


Wij van SAM. wilden graag een positief lichtje schijnen op de gevolgen die het op kleine schaal kan hebben en de vrolijke dingen uitlichten. Het is vreselijk dat de lockdown nodig was en wat er gebeurde (en nog gaande is) in de wereld. De zorgen over de kwetsbare ouderen zijn nog steeds groot en het is belangrijk dat we proberen zoveel mogelijk te doen om de crisis onder controle te krijgen en houden. Dus houd vol allemaal!


Over Stories by SAM.

Stories by SAM. is een schrijverscollectief van freelance tekstschrijvers uit Haarlem en Amsterdam. Wij schrijven webteksten, SEO-teksten, blogs, artikelen en meer voor bedrijven, merken en magazines. Bekijk ons lookbook. Daarnaast hebben we onze eigen stories: een blog over lifestyle, duurzaamheid, werk, reizen en andere dingen die ons bezighouden.


#quarantaine #quarantainelife #quarantainedays #freelancelife #freelancer #moedernatuur #mothernature #lockdown #intelligentelockdown #lessstress #stressless #hardlopen #hardlopenisleuk #metime #levenmetkinderen #motherhood #pietoudolf #gardening #tuinieren #tekstschrijverscollectief #tekstschrijver #copywriter #copywriting #schrijversvaninstagram #tekstbureau #storiesbysam #freelancetekstschrijver #freelancecopywriter #teamwork #werkenopafstand #anderhalvemeter

bottom of page