top of page
  • Foto van schrijverSophie Bennink

Airbnb-vondst - in de Noorse fjorden

Bij aankomst wordt direct duidelijk: hier gaan we voorlopig niet meer weg. Het liefst zelfs nooit meer. Gefascineerd door Scandinavië, namen m'n vriend en ik afgelopen herfstvakantie onze tijdelijke intrek in een idyllisch Airbnb-huis in het hart van de Noorse fjorden.


Het witte houten huisje ligt aan het eind van een lange, smalle bosweg. Deze Airbnb-vondst biedt een eersterangs uitzicht op de Noorse fjorden die in dit jaargetijde zijn gehuld in herfstachtige tinten. Het huisje is gebouwd in 1912 en twee jaar geleden compleet gerenoveerd. Ondanks de Ikea-meubels voelt het nog steeds alsof je een eeuw teruggaat in de tijd. Het is knus, gezellig en comfortabel. Boven zijn twee grote slaapkamers met in totaal negen bedden. Maar je moet wel heel erg veel van elkaar houden om een week lang met z’n negenen in dit huisje te vertoeven.


" Vanuit de jacuzzi heb je een 360-graden-view op de fjorden en je privébaai."

Het pronkstuk is de dampende jacuzzi op het terras, inclusief led-verlichte waterval en nekmassage. Maar waar je pas echt van ontspant, is het uitzicht. Vanuit de jacuzzi heb je een 360-graden-view op de fjorden en je privébaai. In dezelfde baai dobbert het bootje waarmee je de fjorden kunt gaan verkennen, vergezeld door bruinvissen. Zo nu en dan gooien we onze hengel uit en we vangen zowaar een rode poon en een zeebaars. Deze laatste eindigt op de barbecue.


Het liefst houden we deze Airbnb-vondst geheim, maar soms moet je geluk delen. Het huisje is te huur voor slechts 70 euro per nacht (verschilt iets per periode). De boot huur je voor zo'n 100 euro per week. Je boekt het huisje hier!


De Noorse fjorden in de herfst

Het huis staat vlakbij Nedstrand. Een perfecte uitvalsbasis om met de auto en/of de veerboot op pad te gaan. Een auto is onmisbaar wanneer je in een week tijd veel van de fjorden wil zien. Vergis je niet in de afstanden, want een rit van 70 km kan zomaar twee uur duren. De wegen kronkelen hier over, langs en door de bergen en zo nu en dan eindigt de weg in het water en moet je dus verder met de veerboot.


"De wegen kronkelen hier over, langs en door de bergen en zo nu en dan eindigt de weg in het water en moet je dus verder met de veerboot."

Hiken kan hier overal. Noren hebben het recht om te zwerven. Je hoeft je dus niet aan de gebaande paden te houden en bent vrij om de natuur te ontdekken. Ik hou ervan. Zelfs wanneer we op weg naar de Himakånå - een uitstekende rots die een waanzinnig uitzicht biedt - noodgedwongen over het stuk land van een boer moeten, worden we door dezelfde boer vriendelijk begroet. Wild kamperen, kampvuur maken, vissen. Alles is toegestaan in Noorwegen. Mits je de natuur met respect behandelt.


Himakånå in de Noorse fjorden
De hike naar de Himakånå duurt twee uur, maar de klim wordt beloond.

Het weer in Noorwegen... Tja, zeker in de fjorden kan het erg wisselvallig zijn dankzij de ligging vlakbij/in de zee. Tijdens onze reis wisselen zon en regen(bogen) elkaar constant af. Tip: doe wat de Noren doen en kleed je goed aan. Zij zijn op alles voorbereid. Altijd! Daar zouden wij Nederlanders nog iets van kunnen leren.


Mooiste rondreis door Noorwegen

Van het kleurrijke Stavanger, dwars door de fjorden, naar cultureel Bergen. In een week tijd maken we een indrukwekkende rondreis door de Noorse fjorden. Wanneer we vanuit het levendige Stavanger met de veerboot de haven uit varen, zitten we direct midden in de fjorden. In Tau rijden we met de auto van de boot af en volgen daarna urenlange autoroute 13 richting onze Airbnb-vondst. Nooit geweten dat dit getal zoveel geluk kan brengen. Deze panoramaroute laat je na elke bergbocht versteld staan van het uitzicht. Langs de route vind je picknickplekken zodat je even stil kunt staan bij de ruige Noorse natuur. Wanneer je route 13 richting Odda volgt, kom je direct langs de snelweg een paar indrukwekkende watervallen tegen. Waaronder de Langfoss-waterval die door CNN tot een van de mooiste watervallen ter wereld is bekroond.Kleurrijk Stavanger

Stavanger is het startpunt van onze rondreis door de fjorden. Een kleine stad met een oude haven als stadskern. Aan de westkant van de haven loop je via smalle, steile straatjes naar het oudste gedeelte van de stad. Overal staan witte houten huisjes met hier en daar felrode brandblussers aan de voorgevel om het achttiende-eeuwse hout niet in vlammen op te laten gaan. Aan de oostkant van de haven bevindt zich het levendige gedeelte van Stavanger. Hier vind je naast designwinkels en outdoorshops, verschillende koffiehuizen in Zweedse Fika-stijl waar je ouderwetse filterkoffie drinkt met een kanelknuter (een Noors kaneelbroodje) on the side. Hoogtepunt is Øvre Homegate. Deze straat zit vol kleurrijke kroegjes en werkcafés waar locals hun mails bijwerken. We sliepen in Frogner House en dronken een drankje bij Finkel.Wat betreft de drankprijzen in Noorwegen. Het slechte nieuws: drank in de kroegjes en restaurants is heel duur, je betaalt zo'n 12 euro voor een glas wijn. Het goede nieuws: een glas Champagne is net zo duur als een glas wijn!


Fascinerend Bergen

Onze reis eindigt in Bergen. Voor Noorse begrippen is dit een wereldstad. Zeker in vergelijking met het knusse Stavanger. Ook in Bergen vormt de haven de kern van de stad. Aan de noord-oostkant bevinden zich de leukste straatjes met oude houten huizen waar moderne fashion-, designshops en (bruine) kroegen zijn gehuisvest. Aan de oude havenkade staan de kleurrijke handelshuizen die het herkenbare stadsgezicht van Bergen vormen. In deze handelshuizen zitten restaurants, ateliers en kleine shops waar je handgemaakte producten kunt kopen. We sliepen in designhotel Zander K., dronken Champagne bij Frille en aten bij Pygmalion. Omdat Bergen een studentenstad is, vind je op elke hoek van de straat een 'matbar' - een eetcafé waar je betaalbaar en goed kunt eten.


"Omdat Bergen een studentenstad is, vind je op elke hoek van de straat een 'matbar' - een eetcafé waar je betaalbaar en goed kunt eten."

Tip: Bergen heet Bergen omdat het wordt omringd door zeven - jawel - bergen. De berg Fløyen ligt het dichts bij het centrum. Vanuit de stad gaat er een bergtrein naar de top van Fløyen. Hier heb je niet alleen een fantastisch uitzicht op Bergen en de fjorden, maar je staat ook direct midden in de natuur inclusief klimpark, wandelroutes en zwemmeer.
#noorwegen #fjorden #herfstinnoorwegen #tekstbureau #reisverhaal #airbnb #natuurhuisjeinnoorwegen #stavanger #bergen #rondreisnoorwegen #traveltips #schrijfnomade #tekstbureau #reisbranche


bottom of page