top of page
  • Foto van schrijverMarte Steendam

Duurzaamheid is overal

Duurzaamheid is overal. Duurzaam leven is hip. Overal wordt ons op het hart gedrukt LED-lampen te gebruiken, de auto te laten staan, liefst tweedehands houten speelgoed voor onze kinderen te kopen, vegan of tenminste vegetarisch te eten en ons afval op de juiste manier te scheiden. Wat een gedoe… Die kinderen vinden schreeuwerig plastic speelgoed juist het leukst en in het drukke dagelijks leven naar vijf verschillende afvalpunten afreizen is toch geen doen? Toch zou het haalbaar moeten zijn om iets voor het milieu te doen. Want ook ik wil de wereld mooi, schoon en gezond houden en lief zijn voor de natuur.

Foto: Marte Steendam
Foto: Marte Steendam

Dagelijks zien we de verschrikkelijke gevolgen die onze manier van leven heeft op het klimaat. Denk aan verwoestende overstromingen, tornado’s, enorme droogte, de achteruitgang van de biodiversiteit, uitstervend koraal, opwarming van de aarde en dan hebben we het nog niet eens gehad over die ongelooflijke plastic soep...

Bergen aan Zee, 2019 | Foto: Marte Steendam
Foto: Marte Steendam

We horen het overal: kleine veranderingen kunnen al helpen. Maar wát kunnen wij nu concreet doen om impact te maken? Geïnspireerd door verschillende bronnen - waaronder Jelmer Mommers en zijn boek Hoe gaan we dit uitleggen en Nina Pierson, oprichter van SLA, die onlangs op Instagram ‘5 simpele hacks voor een duurzamer leven’ deelde - hebben wij hier een aantal eenvoudige tips verzameld. Pik eruit wat jij wil en kunt doen om jouw steentje bij te dragen aan een duurzame wereld.

Foto: Marte Steendam
Foto: Marte Steendam

Milieubewust reizen

Een inkoppertje, maar toch: laat de auto staan en neem wat vaker de fiets, de trein of de metro. Als je dan toch echt de auto nodig hebt, overweeg dan de mogelijkheid om een elektrische auto te kopen. Een elektrische auto stoot namelijk wel 40% minder CO2 uit dan benzine- of dieselauto’s! Dat maakt dus weldegelijk verschil. Ga je op vakantie? Denk er dan aan dat vliegen écht heel slecht voor het milieu is. De klimaatschade van de luchtvaartsector in Nederland is nu al 17 megaton CO2 per jaar en dat is evenveel als de CO2-uitstoot van alle personenauto’s. Dat alleen al is een goede reden om alternatieve manieren van reizen te verkennen. Ontdek bijvoorbeeld mooie plekken die per trein bereikbaar zijn.


Jelmer Mommers (en ook Nina Pierson) opperde een goed idee om, als je dan toch wil of moet vliegen, je vlieggedrag te compenseren door gecertificeerde herbebossingsprojecten te steunen. Trees for all of Stand for Trees zijn goede opties. Je vult op deze websites in waar je naartoe vliegt en zo wordt er een getal berekend dat staat voor de hoeveelheid CO2-uitstoot die jouw reis veroorzaakt. Dat getal wordt gekoppeld aan een bedrag dat weer staat voor een aantal bomen. Jelmer geeft wel aan, dat eenmalige compensatie niet genoeg is. Dit zorgt hoogstens voor stabilisering van de uitstoot, terwijl deze netto zou moeten dalen. Daarom is het beter om in tienvoud te compenseren. Zo vergroot je de kans dat het stukje bos dat jij beschermt of laat aanplanten lang genoeg blijft staan om jouw daadwerkelijke uitstoot te compenseren. Zo betaal je de reële kosten van de schade die je aanricht.

Foto: Marte Steendam
Foto: Marte Steendam

Zuinig omgaan met water & energie

Zorg niet alleen dat je je bewust bent van je verbruik (aan water, energie en gas), kies ook voor groene energie. Er zijn veel leveranciers die specifiek groene stroom leveren. Je kunt online checken hoe groen jouw energieleverancier is. Ga je voor groene energie, dan hebben we het over energie die is opgewekt uit een duurzame bron (zonne-energie, windenergie). Daarnaast kun je gaan voor zonne-energie door zonnepanelen op het dak (van je huis, school of bedrijfspand) te plaatsen. Hieronder nog enkele laagdrempelige tips die je eenvoudig kunt toepassen.

  • Doe, als de verwarming aan staat, het raam dicht. Zet altijd de verwarming laag of uit wanneer je vertrekt.

  • Isoleer je woning en bespaar zo geld én energie.

  • Haal de stekker uit het stopcontact als je het apparaat niet gebruikt.

  • Kies voor LED-lampen en apparaten met een energielabel A.

  • Zorg dat je lampen uit zet wanneer je geen extra licht nodig hebt.

  • Probeer korter te douchen en kies een waterbesparende douchekop.

  • Vang regenwater op! Dit kun je weer gebruiken voor het bewateren van de plantjes bijvoorbeeld.

Foto: Marte Steendam
Foto: Marte Steendam

Bewust eten

Bewust eten is een hot item, ook als het om duurzaamheid gaat. Maar wat is bewust eten nu eigenlijk? Het belangrijkste is minder vlees in je voedingspatroon verwerken en daarnaast kiezen voor seizoensproducten en lokale producten.

  1. Geef groenten de hoofdrol! Minder vlees en zuivel is namelijk niet alleen goed voor het milieu en de dieren, het is ook beter voor jouw gezondheid.

  2. Door bovendien lokale en seizoensgebonden producten te kiezen, spaar je grondstoffen, energie en CO2-uitstoot uit water. Groente en fruit die worden ingevlogen uit verre landen, zorgt voor enorm veel CO2-uitstoot.

  3. Kies voor minder zuivel. Wist je dat voor 1 liter melk 250 liter water nodig is?

  4. Gooi minder eten weg! Weeg af wat je nodig hebt en probeer altijd iets te maken van restjes die je over hebt.


Duurzame bank kiezen

Kies voor een groene bank. Een zogenaamd ‘Groene Bank’ investeert jouw geld, het geld dat jij op de bank hebt staan, namelijk in duurzame projecten. Als je geld dan toch op de bank staat, is het een fijn idee dat je bank daar iets goeds mee doet, toch? Bekijk op de Eerlijke Geldwijzer hoe jouw bank scoort op het gebied van duurzaamheid. Niet zo groen? Stap dan eenvoudig over op een duurzame bank (Triodos en De Volksbank, waar oa. ASN & SNS onder vallen, zijn bijvoorbeeld zeer groen).

Groene bank
Groene bank

Natuurlijk is dit maar een kleine greep uit alles wat je zou kunnen doen om de wereld een beetje duurzamer te maken. Onthoud vooral dat alle beetjes helpen!


Meer lezen over een duurzame en groene leefstijl?

Natuur & Milieu: https://www.natuurenmilieu.nl/

Iedereen doet wat: https://www.iedereendoetwat.nl

Voor de wereld van morgen: https://www.voordewereldvanmorgen.nl/


Lees ook de blog van Sophie over het boek Dit is een goede gids van Marieke Eyskoot!


#ninapierson #triodosbank #devolksbank #asnbank #snsbank #vandebron #natuurenmilieu #voordewereldvanmorgen #iedereendoetwat #duurzamebank #groeneenergie #duurzaamwonen #groenestroom #duurzaamheid #groenebank #bewusteten #duurzaameten #treesforall #ilovesla #jelmermommers #standfortrees #hoegaanwedituitleggen

bottom of page