top of page
  • Foto van schrijverMarte Steendam

Podcasts die je móét luisteren

In 2006 werden er al audioshows (voorlopers van de podcast) gemaakt. In 2010 begonnen radiomakers met het opnemen van verhalen en interviews. Het draaide om bijzondere, inspirerende verhalen (radio 2.0) en het belangrijkste van alles: je kon ernaar luisteren wanneer je maar wilde. Tegenwoordig kan iedereen een podcast opnemen (smartphone) en verspreiden (social media). Het is een mooie manier om reclame te maken voor jezelf of je bedrijf. Hierdoor zijn er zó veel podcasts te vinden, dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Deze podcasts vinden wij tof:


Echt Gebeurd

Simpel concept dat beregoed werkt. In de podcast Echt Gebeurd vertellen mensen een verhaal dat ze zelf hebben meegemaakt. De verhalen worden verteld tijdens optredens o.a. in Toomler, op Lowlands, Crossing Border, Into the Great Wide Open, het IDFA en in Theater Walhalla in Rotterdam. Micha Wertheim en Paulien Cornelisse (beiden cabaretier en columnist) zijn de hosts van deze shows. De verhalen zijn soms heftig, soms grappig en soms een beetje gênant. Zeker wanneer er uit een puberdagboek wordt voorgelezen. Het leukste van alles: iedereen kan zich opgeven om een verhaal te komen vertellen! We like!


De Tweede

Waarom nemen mensen in hemelsnaam een tweede kind? Het antwoord op die vraag is eigenlijk simpel. De eerste neem je voor jezelf, de tweede neem je voor de eerste. Lynn Berger en Jair Stein gaan op zoek naar het zogenaamde standaardgezin. Zij gaan het gesprek aan met allerlei mensen die twee kinderen hebben, gezinnen waarin een tweede op komst is én mensen die zelf een tweede zijn. Want het gaat heel vaak over de eerste, maar (bijna) nooit over de tweede. Een aanrader voor iedereen die een tweede kind heeft, krijgt, wil of is. Heerlijk herkenbaar!


Where Should We Begin

Meeluisteren met privégesprekken tussen Therapeut Esther Perel en een koppel met relatieproblemen, dat is waar Where Should We Begin (toptitel) om draait. Het is fascinerend om naar zo’n puur en intiem gesprek te luisteren over thema’s als overspel, onvruchtbaarheid en trauma’s en daar bovendien ook nog iets van te leren voor je eigen relatiesores. Esther Perel is geweldig; haar accent is heerlijk om naar te luisteren, ze is zachtaardig, eerlijk en begripvol en misschien wel het allerknapst; ze kiest nooit een kant, hoe lelijk en hard sommige gesprekken ook zijn.


Opgejaagd

In deze podcast gaat de Zweedse documentairemaker Jennifer Pettersson het land door op zoek naar antwoorden op haar vragen over het Nederlandse onderwijssysteem en de kinderopvang. Want wat doen haar kinderen nu eigenlijk op de crèche en op school? Zijn de leidsters op de crèche echt immuun geworden voor babygehuil? En klopt het dat kinderen blij moeten zijn met een minuutje aandacht van hun juf in de klas? In Zweden is alles compleet anders geregeld. Ze gaat op onderzoek uit naar de verschillen tussen het onderwijssysteem in Nederland en dat in Zweden. Ook bespreekt ze de voordelen & nadelen. Vrij schokkend en bizar.


Taal Voor De Leuk

Voor deze podcast leest schrijfster Paulien Cornelisse haar boek Taal Voor De Leuk voor. Als taalliefhebbers smullen wij van de hilarische gevatte verhaaltjes over uitdrukkingen en woorden, allemaal gerelateerd aan actualiteit of hedendaagse zaken. Paulien analyseert, observeert en verzamelt zo de leukste verhalen over taal. Taal voor de leuk!


De Man Met De Microfoon

Het toeval zijn werk laten doen. Dát is het idee achter deze podcast. De man met de microfoon, Chris Bajema, rijdt in een oranje bus rond door zijn wijk; Amsterdam Oost. Hij speurt naar bijzondere verhalen door met buurtbewoners te praten. Van een onderonsje met zijn zoontje tot een gesprek met de man van de ijzerwinkel: alles is heel eerlijk en echt.


Nederlandse misdaadpodcasts

Soms verheug ik me op een lange autorit of een uurtje hardlopen wanneer ik een nieuwe misdaadpodcast heb ontdekt. True crime-verhalen en cold cases waar de honden geen brood van lusten. Mijn favorieten:


  • De Kofferbakmoord: een bizar verhaal over Ralf Meinema, een levenslustige jongen, die in 2017 dood in de achterbak van z'n eigen auto werd teruggevonden.

  • Laura H.: over het Zoetermeerse meisje Laura H. dat - al dan niet vrijwillig - naar het kalifaat vertrok met haar man en kinderen. Bij terugkeer werd ze direct gearresteerd uit angst dat ze een aanslag zou gaan plegen. Want hoe een 21-jarige vrouw samen met haar kinderen ongeschonden uit het kalifaat ontsnappen? In de podcast gaan de makers (het Vlaams-Nederlandse Audiocollectief Schik en journalist Thomas Rueb) in gesprek met Laura en hoor je het hele fascinerende ontsnappingsverhaal.

  • De Brand in het Landhuis: over een mysterieuze brand in het landhuis van Ewald Marggraff waarbij hij om het leven kwam. De man kende veel geheimen en had weinig vrienden in het Brabantse dorp Vught waar het landhuis stond. Was de brand aangestoken? En waarom heeft de brandweer hem niet gered? Heel boeiend en mooi verteld!

  • De Moord op Patrick: een cold case over de moord op tennisleraar Patrick op tweede kerstdag 2002. Iedereen kan het gedaan hebben, maar niemand bekent. Je valt van de ene in de andere verbazing en voor je het weet ben je zelf met pen en papier aan het meerechercheren.

  • Daders: de maker (Cas de Jong) gaat in gesprek met moordenaars die vrijwel allemaal in een TBS-kliniek hebben gezeten. Zij vertellen niet alleen het gruwelijk verhaal over hun eigen moord(en), maar ook over de andere TBS-ers waarmee ze in de kliniek hebben gezeten. Je moet wel een sterke maag hebben...


#Podcast #Tekstschrijver #Copywriter #Podcasttips #Freelance #Freelancelife

#Blog #Blogger #echtgebeurd #detweede #whereshouldwebegin #opgejaagd #taalvoordeleuk #manmetdemicrofoon #dekofferbakmoord #laurah #misdaadpodcasts #truecrime #daders #demoordoppatrick #debrandinhetlandhuis #schik #podcasts

bottom of page