top of page
  • Foto van schrijverSophie Bennink

Geproefd: alcoholvrije wijn

Dry January! Drink je even een maand geen alcohol, maar verlang je na een intensieve week thuiswerken/lesgeven wel naar een glaasje gezelligheid? Er zijn tegenwoordig genoeg alcoholvrije wijnen verkrijgbaar. Maar of we ze allemaal lekker zijn? Wij proefden er vijf.


Tip vooraf: voor een echte wijnbeleving helpt het om onderstaande alcoholvrije wijnen als 'gewone' wijn te behandelen. Dus goed gekoeld drinken en in een mooi wijnglas serveren. Een kaasplankje of knabbeltje on the side helpt ook."Deze alcoholvrije variant is zeker niet teleurstellend en maakt Dry January een stuk dragelijker."

Faber Sauvignon Blanc

Een alcoholvrije Sauvignon Blanc uit het Duitse wijngebied Mosel. Daar waar doorgaans hele lekkere wijnen vandaan komen. Deze alcoholvrije variant is zeker niet teleurstellend en maakt Dry January een stuk dragelijker. De geur en smaak liggen dicht bij een glas ‘echte’ Sauvignon. De wijn is wel een tikkeltje zoet en daardoor lekker zomers (bye, bye Blue Monday). Drink ‘m bij een Aziatisch gerecht of een salade. Wel goed gekoeld drinken, anders wordt ‘ie zuur.


Gall & Gall | Aanbieding: € 2,85 (normale prijs € 5,69) | Andere varianten: Faber Sparkling Rosé, Faber Rosé, Faber Sparkling White, Faber Chardonnay en Faber Cabernet Sauvignon"Als je je neus in het glas steekt - en dat moet je gewoon doen bij alcoholvrije wijn - dan herken je de oh-zo-lekkere Sauvignondruif."

Viverty Sauvignon Blanc

Het druivensapcliché dat onlosmakelijk verbonden is aan alcoholvrije wijn wordt gedeeltelijk bevestigd door Viverty. Maar als je je neus in het glas steekt - en dat moet je gewoon doen bij alcoholvrije wijn - dan herken je de oh-zo-lekkere Sauvignondruif. En ook tijdens de eerste slok word je even in verwarring gebracht, maar de nasmaak is zoet en als het glas eenmaal leeg is, heb je toch het idee dat je druivensap hebt gedronken. Wél lekker als dessertwijn bij een kaasplankje bijvoorbeeld.


Albert Heijn | € 4,99 (nu tweede gratis) | Andere varianten: Viverty Sparkling White, Viverty ChardonnayPas du Tout Riesling

Pas du tout. Helemaal geen. Een goed gevonden naam die niet alleen lijkt te verwijzen naar het ontbreken van alcohol, maar ook de wijnsmaak is ver te zoeken. De term ‘vloeibaar karton’ hebben we langs horen komen tijdens de proeverij, maar dit is misschien niet helemaal terecht. Want door het gebrek aan smaak is de wijn niet te zoet, te zuur of te droog. En dat is een verademing in de vaak toch wat zoete smaak (en zure nasmaak) van alcoholvrije wijn. Als borrelwijn maakt deze best-wel-dure wijn niet gelukkig, maar naast een smaakvol gerecht drink je ‘m makkelijk weg.


Grape District | € 8,99 | Andere varianten: Pas Du Tout Mousseux"Als doordrinkwijn is deze Mademoiselle niet zo geschikt, maar bij een bitterbal of een stevig kaasplankje nipt 'ie lekker weg."

Vendanges Mademoiselle Rouge

Drink je liever rood? Ook dan hoef je niet te passen in januari. Vendanges Mademoiselle is een alcoholvrije rode wijn. Deze ‘dame’ is ook nog eens biologisch verbouwd. De wijn doorloopt dezelfde stappen als bij een normaal productieproces, pas aan het eind wordt de wijn gedealcoholiseerd waardoor de wijnsmaak behouden blijft. Althans, dat zou de bedoeling moeten zijn. Wij hebben geen herkenbare rodewijnsmaak ontdekt. Wel heb je na elke slok het droge mondgevoel dat zo herkenbaar is voor rode wijn én blijft de wijn mooi in het glas hangen. Als doordrinkwijn is deze Mademoiselle niet zo geschikt, maar bij een bitterbal of een stevig kaasplankje nipt 'ie lekker weg. Tip: drink 'm gekoeld! Dat haalt het scherpe randje ervanaf.


Gall & Gall | € 5,99 (nu tweede fles halve prijs) | Andere varianten: Vendanges Mademoiselle Classic (mousserend) en Vendanges Mademoiselle Blanc
"Wat betreft de 'champagnebeleving' zit het wel goed - voor je het weet is de fles leeg."

Onze favoriet: Vendanges Mademoiselle Classic

Omdat er in januari genoeg te vieren valt, proefden wij ook een alcoholvrije bubbel. Deze Vendanges is het witte, sprankelende zusje van de rode hierboven. Dit is er eentje om vrolijk van te worden! Niet alleen vanwege de overtuigende plop van de kurk, maar ook de tinteling in je mond laat je spontaan dansen. Sterker nog: de bubbels zijn beter dan de gemiddelde Prosecco. Toegegeven, deze alcoholvrije mousserende witte is licht, heel toegankelijk en heeft een sterke associatie met appelcider. Maar dan wel een droge cider, dus zeker niet te zoet! Wat betreft de 'champagnebeleving' zit het wel goed - voor je het weet is de fles leeg.


Gall & Gall | € 5,99 (nu tweede fles halve prijs) | Andere varianten: Vendanges Mademoiselle Rouge en Vendanges Mademoiselle Blanc


Disclaimer: wij zijn geen wijnkenners. Wél wijnliefhebbers en bekend met verschillende druiven. Over smaak valt niet te twisten, proef ze dus zeker allemaal zelf. Wij zijn benieuwd naar je bevindingen!


#dryjanuary #ikpas #alcoholvrijewijn #grapedistrict #albertheijn #voornemens #dryjanuary2020 #bluemonday #balansmaand #wijnenwijnenwijnen #wijnspijs #wijnproeverij #gezondleven #tekstschrijver #redactie #blog #lifestyle #wijn #blogredacteur #eindredactie #seo #tekstbureauamsterdam #tekstbureauhaarlem #grapedistricthaarlem #grapedistrictamsterdam #wijnpaal #40dagengeendruppel

bottom of page