top of page
  • Foto van schrijverMarte Steendam

5x inspirerende boeken over het moederschap

Pssst... ken je SAM. al?


Hoewel ik om mij heen zie dat elke vrouw die een baby krijgt vanzelf moeder wordt, zijn er tal van worstelingen die vrijwel elke moeder (in wording) tegen zal komen. Worstelingen die al beginnen bij de zwangerschapskwalen en de bevalling. Daarna worden slaap, tijd voor onszelf en liefde voor de partner belangrijke thema’s voor veel papa’s en mama’s.


Om met al deze kwesties om te gaan en jezelf voor te bereiden, zijn er diverse ‘zelfhulpboeken’ (ik noem het liever inspiratieboeken) te koop die niet alleen praktisch zijn en steun bieden (hoera, er zijn anderen die hetzelfde hebben als ik!), maar ook gewoon heel leuk zijn om te lezen. Bovendien geven ze niet alleen aandacht aan je baby, maar ook aan jou als kersverse mama. Wat hey, je hebt wel gewoon een baby op de wereld gezet! Maar welk boek kun je nu het beste lezen? Om je door de bomen het bos weer te laten zien, bespreek ik hier 5 boeken die mij een steuntje in de rug gaven of mij nét even een handige tip leerden waaraan ik écht iets had op moeilijke momenten.1. Mama’en van Nina Pierson

"Moeder worden verdient een eigen werkwoord: mama’en.” Zo introduceert Nina Pierson haar boek. In dit boek staat de vrouw die moeder wordt centraal. Een andere benadering dan de meeste boeken over zwanger zijn of bevallen die meestal draaien om huiltjes, slaapritme’s en opvoeding.


Het idee is dat je eerst goed voor jezelf moet zorgen (al vanaf de zwangerschap) voordat je goed voor iemand anders kan zorgen. En dat werkt erg verhelderend. Het boek combineert wetenschap met spiritualiteit en laat hoogleraren, doula’s, verloskundigen én heel veel mama’s aan het woord. Heel inspirerend en mooi.


2. Moeder Genoeg van Florine Duif

Het is niet erg om niet perfect te zijn, om aan jezelf te denken en om vrijheid voor jezelf te wensen in het moederschap. Dát is het uitgangspunt van dit boek van influencer, ondernemer en moeder Florine Duif. Moeder Genoeg gaat over de druk waarmee vrouwen die moeder worden te maken krijgen.


Ze benadrukt dat veel vrouwen zichzelf (even) verliezen als ze moeder worden. Dat is geen ramp, maar Florine leert ons hoe belangrijk het is om regelmatig aan jezelf te denken. Wat wil jij? Wat je ook doet, je bent Moeder Genoeg!


3. De zeven stappen naar succesvol ouderschap van Hedvig Montgomery

De Noorse Hedvig Montgomery is familietherapeut en opvoedexpert. Haar uitgangspunt? “Niemand wordt als goede ouder geboren, maar iedereen kan er een wórden.” In haar boek bespreekt ze 7 tips met als doel jou te leren ervoor te zorgen dat je kinderen gelukkig en tevreden zijn, maar ook jij zelf!


Dit was een van de eerste opvoedboeken die ik las. Het gaf mij veel houvast in de periode dat mijn zoon net 4 was, begon op school en erg veranderde. Aan de hand van verschillende categorieën (emoties, band, loslaten, heftige momenten, relatie, grenzen, patronen doorbreken) beschrijft ze de Scandinavische kunst van het opvoeden voor verschillende leeftijden. Een fijn, praktisch boek.


4. Slaap! Hoe je baby van 0-12 maanden doorslaapt van Susanne Willekes

Toevallig ben ik verre van gezegend met kinderen die goed slapen. Onze twee kinderen (5 en 3 jaar) hebben beiden veel tijd genomen totdat ze gingen doorslapen. Onze oudste ging doorslapen toen zijn zusje werd geboren (2 jaar), maar is altijd een vroege vogel (5:30 uur) geweest. Daar tekende ik destijds voor. We waren zó blij dat hij doorsliep ‘s nachts.

De jongste sliep het eerste jaar heel slecht door constante oorontstekingen. Ze kreeg buisjes en ik was ervan overtuigd dat het daarna ook met slapen beter zou gaan. Dat was niet het geval. Toen ze 2,5 was en nog elke nacht uren wakker was hebben we de hulp van een slaapcoach (The Sleepagency) ingeroepen. Inmiddels slaapt ze vanaf haar 3e zo ongeveer door. Met de derde op komst houd ik mijn hart vast. Hoewel ik er gek genoeg ook van overtuigd ben dat het vast nu wel goed gaat. Fingers crossed! Dit boekje, geschreven door Susanne Willekes van The Sleepagency, leert ons dat elke baby en elke situatie om een eigen aanpak vraagt. In dit boek vind je wetenschappelijke kennis, realistische verwachtingspatronen, geruststelling, tips voor meer slaap én het omgaan met minder slaap. Een zeer volledig boek over slaap dat veel steun geeft.


5. Buskruit met muisjes van Nina Veeneman-Dietz, Noor Schutte-Kerckhoff en Marieke Wigmans-Bremers

Dit boek is geschreven door Nina, Noor en Marieke. 3 meiden met in totaal tien kinderen. Het is praktisch, handig én erg grappig. Het geeft aandacht aan alles dat je tegen kunt komen vanaf de laatste periode van de zwangerschap tot en met de eerste 3 maanden van het eerste babyjaar.Het boek heeft niet voor niets als ondertitel; Alles wat je (niet) wilt weten over het krijgen van een baby. Het maakt alles bespreekbaar, ook het bevallingsleed, de kraamtranen en onzekerheden die elke (nieuwe) moeder tegenkomt en dat op een leuke en vrolijke manier. Dit boek geeft je het gevoel dat je in elk geval niet alleen bent!


Zoals Tessa Roseboom schrijft in haar boek De eerste duizend dagen (ook een bijzonder interessant boek!), zijn de eerste 1000 dagen van een leven cruciaal. Vanaf het moment van bevruchting tot aan de tweede verjaardag wordt een kind gevormd tot wie hij zal zijn in de rest van zijn leven. Deze wetenschap zorgt er ook voor, dat wij ons als moeders of moeders-to-be bewust worden van het belang van die eerste 1000 dagen. Dat betekent dus ook: geef jezelf aandacht en liefde. Als de baby in je buik zit én daarna. Een mooi inzicht!

Over Stories by SAM.

Stories by SAM. is een schrijverscollectief van freelance tekstschrijvers uit Haarlem en Amsterdam. Wij schrijven webteksten, SEO-teksten, blogs, artikelen en meer voor bedrijven, merken en magazines. Bekijk ons lookbook. Daarnaast hebben we onze eigen stories: een blog over lifestyle, duurzaamheid, werk, reizen en andere dingen die ons bezighouden.


bottom of page