• Astrid Willemsteijn

Hydra - eiland met een verhaal

Hydra is klein, eenvoudig en uniek in zijn soort. Feitelijk een kaal rotsblok in de Egeïsche Zee, alleen toegankelijk met de ferry en verder vrij van verkeer. Maar zodra je er voet aan wal zet, doet het eiland zijn werk.Romantisch

Die kale rots is namelijk omgeven door een kristalheldere zee en verwelkomt je in havenstad Hydra waar de monumentale, witte huizen met oranje daken (anders dan de bekende Griekse versie met blauwe luikjes) langs met grove keien beslagen weggetjes omhoog kronkelen. Voeg daar de fuchsiaroze bloesem, de struinende katten en muilezels aan toe en de romantiek is compleet.“Feitelijk een kaal rotsblok, maar ongelooflijk romantisch en een tikkeltje bohemien.”Bohemian

Mijn keuze om naar Hydra te gaan, kwam naast dit plaatje, door het idee dat Leonard Cohen er in de jaren ‘60 ging wonen. Samen met zijn vriendenkring creëerde hij een bohemien sfeer op Hydra. Dat de art scene zich hier settelde, zegt naar mijn idee iets over Hydra. En dat klopt. Ondanks het toerisme waar het eiland op draait, is deze plek anders dan mainstream, geeft de zee een gevoel van vrijheid en het stadje een sfeer van geborgenheid. Artistiekelingen en grootheden als de Rolling Stones meren er daarom nog steeds aan.


Hydra Tips

Lange stranden, boulevards en veel reuring vind je dus niet op Hydra. Ga je erheen, dan draait het eenvoudig om het doen met wat er is. Als je gaat, ga dan hiervoor:


★ Sunset bij Hydronetta

★ Struinen door de stad

★ Wandeling richting en voorbij Kamini

★ Een watertaxi naar Bisti en Agios Nikolaos beach

★ Lunch en diner: overal


Wandelen en overnachten

Aan wandelen in Hydra ontkom je niet. Naast de ezel en de boot, is de benenwagen je enige vervoersmiddel. Struinen door het stadje is heerlijk. De weggetjes en huizen doen bijna middeleeuws aan en zodra je achter de haven met zijn grote terrassen bent, valt de rust over je heen. Waarschijnlijk omdat de meeste mensen de stijl omhoog lopende paden zodra je achter de haven komt, vermijden... Wil je een vakantie naar Hydra boeken? Denk daar even over na. Een Airbnb-woning hoog tegen de heuvel heeft een mooi uitzicht, maar is niet echt een plek waar je tussen de activiteiten door ‘even’ naartoe loopt. De meeste hotels liggen dus ook lager.Richting Kamini

Loop via de linkerkant van de haven (gezicht richting zee) naar het pad langs de zee richting Kamini, een klein vissersdorpje en de enige andere bewoonbare plek in Hydra. Langs deze route vind je de verbazingwekkend eenvoudige gedenkplek voor Leonard Cohen (een kale stenen bank), verschillende strandjes (of: ‘zwemplateaus’) en restaurants. Probeer ze allemaal, elke plek heeft zijn charme. Neem even een pauze bij de oude, rood geverfde, leegstaande taverna die Kamini’s haventje domineert. Hier varen kleine vissersbootjes af en aan. Heel rustgevend!Food

Ik heb zo’n vermoeden dat het eten op Hydra overal heerlijk is. De meeste restaurants serveren traditionele Griekse gerechten. De een met de verse vangst van de dag als extraatje op het menu, de ander met meer oog op de moderne keuken. Een kleine greep uit het aanbod:


Techné: een moderne interpretatie van de traditionele keuken, iets duurder, heel lekker. Trakteer jezelf op een lunch, om Hydra te vieren!

Annita’s Taverna: net achter de haven, serveert traditionele Griekse gerechten, die verzekerd goed bereid zijn.

Paradosiakó: heel pittoresk en leuk gelegen. Veel vis op het menu, de perfecte spot om te koekeloeren.


Must do! Sunset bij Hydronetta


Hydronetta (aan het begin van het pad richting Kamini) is een uit de rotswand gehouwen strook terras, een zwemplek en een cocktailbar die de hele dag serveert. Het uitzicht doet alles. Ga daar een uur voor zonsondergang zitten, bestel een ouzo of twee en Moeder Natuur doet de rest. Neem, als je er tijdens de warme maanden bent, na een stunning sunset (bij Hydronetta begeleiden ze die met een heerlijke moderne beat) nog even een duik vanaf het lager gelegen platform, waar het water wordt verlicht. Ik vind het een must do. Puur geluk.


"Genoeg ingrediënten voor de perfecte vakantie."

Hydra: zo klein en eenvoudig, maar met genoeg ingrediënten voor een perfecte vakantie. Ik ben op veel Griekse eilanden geweest, dit was tot nu toe de meest bijzondere. Misschien omdat de Nederlandse toerist er nog niet heel bekend mee is, maar ik denk eerder omdat alle elementen van dit eiland zorgen voor rust en een uiterst relaxte sfeer.


#griekenland #hydra #tekstbureaureisbranche #reisbranche #tekstschrijver #digitalenomad