Hannah König
Mét baby op citytrip: 5 tips
“Nee! Neem je hem mee?” riep een collega verbaasd, toen ik zei dat ik mét de baby naar Parijs ging. “Ik dacht dat je een romantisch weekend weg had geboekt samen met je man!?” Dat klopte, maar we besloten onze tien maanden oude baby ook mee te nemen op citytrip en dat bleek één groot feest! Ik deel graag met je hoe ons weekendje weg mét baby een grand succes werd.
Na veel te lang niet in mijn lievelingsstad te zijn geweest, was het eindelijk zover: we gingen drie dagen naar Parijs. Slenteren door de prachtige oude stad, ontbijten met een koffie en croissant in een typisch Frans cafeetje en drie gangen lunchen: je maakt mij niet gelukkiger. Onze oudste kinderen verbleven bij onze ex-partners en hoewel er diverse tantes stonden te springen om een weekend op onze jongste telg te passen, kozen wij ervoor hem mee te nemen. Het weekend was gezellig, ontspannen én romantisch. Hoe krijg je dat voor elkaar met een wezentje dat veel aandacht en verzorging nodig heeft en overdag wil slapen? Vijf tips.

1. Ontspan!
“Een baby heeft daar toch niets aan” zei mijn kritische collega toen ik vertelde over onze reisplannen. Ik denk dat kinderen graag bij hun ouders zijn, ook al is dit backpackend door Azië of op stedentrip in Europa. Natuurlijk moet je dit als ouder wel zien zitten. Als je het al Spaans benauwd krijgt bij het idee een fruithapje te moeten geven op een terras op een smal trottoir of een baby te moeten verschonen in een café zonder verschoontafel, wordt het mogelijk een catastrofe. Tip nummer één: ontspan… Kinderen voelen zich goed als jij je als ouder lekker voelt, dus zorg dat je relaxed bent, je niet druk maakt en een leuke tijd hebt. Hoe doe je dat? Niets moet! Leg jezelf geen verplichtingen op en bekijk wat voor moois de dag in een vreemde stad je brengt.

2. Maak het vertrouwd
In iedere grote stad word je geconfronteerd met veel prikkels. Het ruikt anders, klinkt anders en alles ziet er anders uit. Al die indrukken kunnen voor een kleintje vermoeiend zijn. Ik zorg er daarom altijd voor dat ik vertrouwde spullen bij me heb. Een campingbedje kun je in ieder hotel lenen, maar ik neem graag ons eigen bedje mee, inclusief een vertrouwd lakentje, dekentje, slaapzak en knuffeltje. Zelfs het muziekdoosje van thuis gaat mee in de koffer. Zo maak je een vreemde hotelkamer meteen bekend en dat maakt het slapen voor je kind een stuk makkelijker. Hetzelfde geldt voor de wandelwagen en de draagzak: dit zijn fijne, vertrouwde plekjes voor baby’s om overdag dutjes in te doen.

Onze baby maakte in Jardin des Tuileries zelfs een vriendinnetje
3. Bezoek parken
Iedere grote stad heeft parken waar je een fijne wandeling kunt maken, maar ik raad je aan er lekker te gaan zitten. Ik bewaarde onder in de buggy een groot picnickkleed, zodat we in ieder park op ons gemak konden onthaasten. Dit werden de fijnste momenten: je waant je tussen de locals en als je heerlijk in het gras ligt en niets hoeft, ga je je vanzelf een echte Parisienne voelen. Een zonnetje en een versgemalen koffie erbij en niets meer aan doen. Bovendien is zo’n park de perfecte locatie voor het verschonen van een luier en het geven van een voeding. Onze baby maakte in Jardin des Tuileries zelfs een vriendinnetje, met wie hij naar het reuzenrad keek en die haar knuffelkonijn aan hem toevertrouwde. Romantischer wordt het niet.
4. Doe leuke dingen
Met een baby in je reisgezelschap is het minder realistisch dat je op citytrip van de ene bezienswaardigheid naar de andere hopt, maar dit betekent niet dat je nergens heen kunt gaan. Kies uitstapjes die je zelf leuk vindt, want een baby heeft er (gelukkig!) nog geen mening over. Zo wilde ik graag een bezoek brengen aan de Opéra Garnier en bleek dat een feestje voor ons kleine reisgenootje. Hij kroop meters over de marmeren vloer van het oude operagebouw, genoot zichtbaar van al het goud, de kroonluchters en de kleurrijke plafondschilderingen en trok zich eindeloos op aan de pilaren van de balkons om er vervolgens trots doorheen te koekeloeren: hier kan geen binnenspeeltuin tegenop.
Hij kroop meters over de marmeren vloer van het oude operagebouw
5. Ga naar restaurants
Franse ouders zijn hét voorbeeld van hoe je kinderen vanaf de geboorte leert dat samen eten lekker, fijn en heilig is. Ga daarom naar dezelfde restaurants waar je heen zou gaan zonder kinderen: zo leer je ze uit eten te gaan, een gerecht te kiezen van een kaart en netjes aan tafel te blijven zitten. Wij aten elke middag uitgebreid in restaurants en onze baby at dan heerlijk met ons mee. Artisjokbladeren en rijst met zalm delen met je mini; kan het gezelliger? Franse obers geven baby’s standaard le quignon (het kontje) van het stokbrood, om lekker op te knagen. Als wij ’s avonds een borrel gingen drinken, gaven we ons zoontje vast zijn avondeten, zodat als wij (laat) gingen dineren, hij lekker kon slapen in de buggy. En zo werden de avonden ook nog eens très romantisch…

Oui, oui, Paris!
Ga je naar een etablissement, wees dan vooral niet bang voor een krijsend kind. Wat is het ergste dat je kan gebeuren? Als je baby wakker wordt, zal je zien hoe lief en leuk de Fransen je kindje vinden. Heb je ook een mini en inmiddels wel zin in een verzetje? Oui, oui, mijn advies: boek een weekend Paris…!
Over Stories by SAM.
Stories by SAM. is een schrijverscollectief van freelance tekstschrijvers uit Haarlem en Amsterdam. Wij schrijven webteksten, SEO-teksten, blogs, artikelen en meer voor bedrijven, merken en magazines. Bekijk ons lookbook. Daarnaast hebben we onze eigen stories: een blog over lifestyle, duurzaamheid, werk, reizen en andere dingen die ons bezighouden.