top of page
  • Foto van schrijverSophie Bennink

Portes du Soleil - Skiën op de grens van Frankrijk en Zwitserland

Ooit werkte ik er een aantal winters als skilerares. Nu kom ik er elk jaar terug omdat het toch een beetje mijn tweede thuis is geworden. Ik neem je graag – al skiënd – mee langs de leukste (verborgen) pistes en plekken van de Portes du Soleil.


De Portes du Soleil is het grootste grensoverschrijdende skigebied van Europa. Om het hele gebied in één dag rond te skiën, moet je ’s ochtends vroeg uit de veren. En dan nog heb je lang niet alles gezien. Het skigebied ligt deels in Frankrijk, deels in Zwitserland. Waar je ook bent, overal torenen de Dents du Midi hoog boven het berglandschap uit. Deze twee kilometer lange bergkam bestaat uit zeven pieken van zo’n 3200 meter hoog.


Waar je ook bent, overal torenen de Dents du Midi hoog boven het berglandschap uit.


In het Zwitserse gedeelte van de Portes du Soleil hoef je niet te zijn voor de après-ski, wél voor de lekkerste kaasfondue en de mooiste pistes. In het Franse gedeelte vind je onder andere de bekende skidorpen Châtel en Avoriaz. Hier barst het van de restaurants en bars. De liften zijn hier moderner dan in Zwitserland, maar je hebt de pistes nooit voor jezelf. In Zwitserland wel, zelfs in het hoogseizoen. Tja, dat je daar wat meer betaalt voor een bord spaghetti op de piste neem je dan al snel voor lief. Ik wel althans.


"In het Zwitserse gedeelte van de Portes du Soleil hoef je niet te zijn voor de après-ski, wél voor de lekkerste kaasfondue en de mooiste pistes."

De mooiste pistes van de Portes du Soleil

De Portes du Soleil heeft ruim 580 pistekilometers. Eigenlijk te veel om in een week af te leggen. Toch zijn er een paar die je echt niet mag overslaan. De meest bekende en beruchte piste is ‘Le Mur Suisse’, ofwel de Zwitserse Muur. Dit is zeker niet de mooiste piste van de Portes du Soleil, wel de meest spectaculaire als je van bugels houdt.Geen zin in gestuntel op je ski’s? Sla de Muur over en neem de naastgelegen Grand Paradis. Deze piste is een stuk aangenamer en – zoals de naam al verraadt – paradijselijk mooi. Zeven kilometer lang glij je door bossen, langs beekjes en authentieke hutjes waar je gezellig kunt ‘glühweinen’. Ook heel paradijselijk zijn de Tovassière- en de Didier Défago-afdaling. Zeker die laatste is vrij verborgen waardoor je ‘m vaak helemaal voor jezelf hebt.


"Zeven kilometer lang glij je door bossen, langs beekjes en authentieke hutjes waar je gezellig kunt ‘glühweinen’."

De lekkerste kaasfondue van Zwitserland

Bij Ferme à Gaby in Champoussin eet je veruit de lekkerste kaasfondue van de hele Portes du Soleil (en vermoedelijk de rest van de wereld). De kaas wordt daar zomers zelf gemaakt. Dichter bij de (kaas)bron kom je niet. Ze hebben zelfs een eigen wijn die de kaasfondue nóg lekkerder laat smaken. www.lafermeagaby.chDe leukste lunchplek in de Portes du Soleil

Les Lindarets is een knooppunt van skiliften en grote (toeristische) restaurants. Sla deze restaurants over en ski even door richting het dal. Al vrij snel vind je aan je rechterhand ‘het geitendorp’. Dit is een skistraat met links en rechts de leukste restaurants inclusief zonovergoten terrasjes.


Het beste bergbier

Bier en bergen, altijd een goede combi. Zeker wanneer het bier op de berg gebrouwen wordt. 7PEAKS is een lokale bierbrouwerij in Morgins waar ze zeven verschillende speciaalbieren maken. Elk biersoort is vernoemd naar één van de zeven toppen van de Dents du Midi. Proeven? Vrijwel overal in de Portes du Soleil wordt het bier verkocht. www.7peaksbrasserie.ch


"Bier en bergen, altijd een goede combi. Zeker wanneer het bier op de berg gebrouwen wordt."


Dansen op skischoenen - Rock the Pistes festival – 15 t/m 21 maart 2020

Podiumhoppen op ski’s. Rock the Pistes is een jaarlijks terugkerend festival in de Portes du Soleil. Door het hele gebied staan er podia die je allemaal op je ski’s kunt bereiken. www.rockthepistes.com


Kindvriendelijk wintersportdorp in Zwitserland

Skiën met kids is leuk, maar niet als je de hele dag met skispullen aan het zeulen bent van en naar de auto of skibus. Wanneer je met kinderen op wintersport gaat, kan je daarom het best kiezen voor een skidorp dat ín het skigebied ligt. Zodat je vanuit je appartement zo naar de kinderweide kunt skiën of sleeën.


"Skiën met kids is leuk, maar niet als je de hele dag met skispullen aan het zeulen bent van en naar de auto of skibus."

Champoussin is zo'n kindvriendelijk en rustig wintersportdorp in het Zwitserse gedeelte van de Portes du Soleil. Het dorp wordt omringd door skipistes waardoor je vanuit je appartement zo naar de lift glijdt: ski-in-ski-out. De kinderweide aan de rand van het dorp is skiënd, sleeënd (en met de auto) bereikbaar. Het dorp is centraal gelegen tussen het Franse en Zwitserse gedeelte zodat je – met en zonder kinderen – alle kanten op kunt op je ski's.


Stories by SAM.

Wij zijn SAM. Een collectief van freelance tekstschrijvers. Wij schrijven teksten voor bedrijven, merken en magazines. Bent u op zoek naar een tekstschrijver voor uw blog, brochure, website, nieuwsbrief, magazine, social media of wat dan ook? Neem contact op met SAM.


#inLOVEwithSwitzerland #myswitserland #portesdusoleil #regiondentsdumidi #zwitserland #wintersport #7peaks #swissbrewery #skiing #avoriaz #chatel #morgins #champoussin #wintersportmetkinderen #wintersport #leslindarets #skiën #wintersportinfrankrijk #wintersportinzwitserland #k2skis #tekstbureauamsterdam #tekstbureauhaarlem #blogger #travelblogger #travel #reisblog #rockthepistes

bottom of page