top of page
  • Foto van schrijverMarte Steendam

Een tuin vol wilde planten en siergrassen

Psst ... Ken je Stories by SAM. al?


Toen wij vanuit de Jordaan verhuisden naar Amsterdam-Noord verruilden we ons kleine appartement voor een oud dijkhuis met een enorme tuin. Het was een grote wens om deze tuin te vullen met wilde planten en siergrassen. Tuinarchitect Piet Oudolf maakte een prachtig ontwerp voor de beplanting van onze tuin. Deze maand hadden we alle tijd om met het ontwerp aan de slag te gaan en onze groene vingers te laten wapperen.


Kindvriendelijke tuin

In onze tuin wordt veel gespeeld door onze kindjes van 7, 5 en 1. Daarom kozen we eerder al voor een grasveldje waar op kan worden gevoetbald. Ook een boomhut en zandbak mochten niet ontbreken. We spitten de hele tuin om, haalden wat dode struiken en bomen weg en deden een poging tot het aanplanten van een heg, maar tot nu toe hebben onze beukenhaagjes er weinig zin in. We doen graag alles zelf in de tuin, maar het ontwerpen van het beplantingsplan van onze tuin lieten we met veel liefde over aan tuinarchitect Piet Oudolf.


"We haalden wat dode struiken en bomen weg en deden een poging tot het aanplanten van een heg, maar tot nu toe hebben onze beukenhaagjes er weinig zin in."

Piet Oudolf
Beplantingsplan Piet Oudolf

Beplantingsplan

Ons beplantingsplan bestaat uit verschillende borders waarin grassen en planten worden gecombineerd. Piet werkt vooral met vaste planten en siergrassen die vaak in groepjes of eilandjes bij elkaar staan. Deze soorten zijn winterhard, hebben een natuurlijke uitstraling en kunnen elk seizoen aan. De tuinen van Piet Oudolf zijn ook na de bloei erg bijzonder doordat de diverse soorten wanneer ze uitgebloeid zijn, elk een eigen vorm of textuur krijgen.


"Piet Oudolf werkt vooral met vaste planten en siergrassen die vaak in groepjes of eilandjes bij elkaar staan."


Piet Oudolf

Piet Oudolf maakte verschillende bijzondere tuinen. Enkele van zijn meest prestigieuze projecten zijn: de High Line en de Gardens of Remembrance in New York. In Nederland maakte hij onder andere de tuin van Museum Voorlinden in Wassenaar en de Vlinderhof in het Maximapark in Leidsche Rijn.


Tuin bij Museum Voorlinden
Tuin bij Museum Voorlinden

Plantenborders met 1000+ planten

Het ontwerp voor de beplanting bevat meer dan 1000 plantjes met stuk voor stuk de mooiste Latijnse namen; van Filipendula venusta 'Magnifica' tot Sporobolus hetrolepis. Nadat de planten binnen waren, was het een enorme klus om te achterhalen welke soorten welke waren. In sommige potjes was nog nauwelijks een plantje te zien en als er wel iets te zien was, was het voor mij als plantenleek onmogelijk de soort zo te herkennen. Toen die puzzel zo goed als af was begonnen aan de tweede puzzel. Binnen de verschillende plantenborders maakten we letterlijk de plattegrond van het beplantingsplan na op de aarde. We zetten met touw en houtjes verschillende vakken uit en gaven daarbinnen met cirkels de verschillende groepjes plantensoorten aan.


Toen begonnen we met het vullen van de vakken en cirkels met al die bijzondere planten en grassen. Een zeer nauwkeurig werkje waarbij nog een flink aantal dubbel checks nodig waren. Zo, alles stond op zijn plek. We konden gaan planten!


Tips bij het aanplanten

Het beste moment om te planten is in het voorjaar of het najaar, in elk geval als de vorst uit de grond is. Vaste planten zijn bijna het hele jaar te koop, van het vroege voorjaar tot in de herfst. De planten die wij nodig hadden waren niet allemaal verkrijgbaar. Gelukkig heeft de kwekerij vaak wel alternatieven.


"Het beste moment om te planten is in het voorjaar of het najaar, in elk geval als de vorst uit de grond is."


Tuintips

  • Zorg dat je de planten op juiste afstand van elkaar zet. Bij kleine plantjes kun je rekening houden met 20-25 cm, bij grotere planten is dat zo’n 50 cm.

  • Maak een kuiltje in de grond, waar de plant in past.

  • Verdeel de planten regelmatig over het vak.

  • Haal de plant voorzichtig uit het potje, zonder de wortels kapot te maken.

  • Zet de plant in het kuiltje, zodat het precies op de goede hoogte staat. De kluit zou dan gelijk met de grond moeten staan.

  • Vul daarna het gat met een klein beetje aarde en druk rond het plantje goed aan.

  • Vul daarna het hele gat zodat het helemaal dicht is.

  • Doe dat met alle plantjes. Het beste kun je een border in een keer afmaken.

  • Geef daarna veel water.



Duurzaam tuinieren: water uit de natuur

Als je de mogelijkheid hebt om bijvoorbeeld regenwater te gebruiken in plaats van kraanwater is dat het beste. Een groene tuin heeft namelijk veel water nodig, zeker in de lente en zomer. Wij gebruikten het slootje achter ons huis voor het bewateren van onze tuin, maar nu even niet. Momenteel heerst er namelijk grote droogte in Nederland, waardoor de grondwaterstand sterk is afgenomen. Daar is de natuur niet blij mee. In verschillende regio's is dan ook een sproeiverbod ingesteld en terecht.


"Wij gebruiken het slootje achter ons huis voor het bewateren van onze tuin."

Het schijnt beter te zijn om planten pas water te geven als de zon er niet meer op staat. Anders zouden de druppels op de planten mogelijk als een vergrootglas werken waardoor de plant zou kunnen verbranden. Of dat waar is, weet ik niet. Er zijn onderzoekers die beweren dat het onzin is, maar we nemen maar het zekere voor het onzekere.



Tip

Zorg ook voor goede grond. Je kunt eventueel een tuinmonster nemen en door een hovenier een bemestingsadvies laten maken. De grond in onze tuin heeft veel compost gehad voordat we begonnen met planten.



Groene vingers

Zelf had ik nul ervaring met tuinieren. Tot nu toe heb ik gemerkt dat alles écht een kwestie is van doen. Spitten, onkruid wieden, bestraten en planten; je leert het vooral door het gewoon te gaan proberen. En ik bleek dat dus superleuk te vinden. Nu wacht ik met smart tot alles écht omhoog komt. Tot nu ben ik elke dag als een kind zo blij als ik ergens een sprietje zie verschijnen en ben ik ineens overal waar ik kom met al het groen om mij heen bezig. Welk plantje zou dit zijn? Goh, dat hebben ze ook leuk gedaan! Dat is ook wel een mooie boom, kunnen we die niet nog ergens kwijt?


"Tot nu ben ik elke dag als een kind zo blij als ik ergens een sprietje zie verschijnen."


Ik pinkte een klein traantje weg toen we de laatste plantjes de grond in zetten. Maar gelukkig blijf je met zo'n tuin altijd bezig. En bovendien hebben we nog heel veel te doen! We zijn inmiddels ook bezig met de moestuin, de schutting moet vernieuwd worden én we willen erg graag nog enkele mooie boompjes plaatsen. Over deze onderwerpen schrijf ik de volgende keer!


Over Stories by SAM.

Stories by SAM. is een schrijverscollectief van freelance tekstschrijvers uit Haarlem en Amsterdam. Wij schrijven webteksten, SEO-teksten, blogs, artikelen en meer voor bedrijven, merken en magazines. Bekijk ons lookbook. Daarnaast hebben we onze eigen stories: een blog over lifestyle, duurzaamheid, werk, reizen en andere dingen die ons bezighouden.


#pietoudolf #tuinieren #tuin #beplanting #highlinenewyork #voorlinden #groenevingers #tuinarchitect #grassen #planten #beplantingborder #tuinborder #siergrassen

bottom of page