• Astrid Willemsteijn

Van achtertuin naar urban jungle - planten zijn de bom

Volgens mij begon het met de pannenkoekenplant. Het vetachtige plantje met stevige ronde bladeren is sinds een aantal jaar een aantrekkelijk accessoire voor vele huishoudens. Ondertussen staat de pannenkoek niet meer alleen in de vensterbank. Hij wordt vergezeld door andere tot trend verheven planten zoals de cactus en Monstera. Planten zijn hip en happening. In dit blog een kleine visie op deze ontwikkeling, tips en tricks, leuke plantlocaties en natuurlijk dé plantentrends van 2020.

Foto: Marte Steendam

Plantenkoorts

Staan ze niet bij jou in huis? Dan vind je ze wel in een winkel, café, kantoor, langs muren of aan een plafond. Dit is niet alleen vanwege trendsettende interieurdesigners en architecten, nee, iedereen gaat ermee aan de haal. Ons vocabulair is aangevuld met botanische termen en op Instagram zijn er veel plantenliefhebbers te volgen waardoor ook iedereen zonder groene vingers gerust aan de slag kan met zijn eigen urban jungle. Deze hang naar planten is nog niet voorbij. In de lijst met nieuwste woontrends 2020 staan de groene vrienden met stip bovenaan.


Waar komt die plantenkoorts vandaan?Natuur in huis

We zullen vast behoefte hebben aan een beetje tegenwicht voor de techniek en media die ons langzaamaan in beslag nemen en, althans zo ervaar ik dat, het verdwijnen van de natuur om ons heen. Omdat we constant in contact staan met ons werk en sociale leven, is het heerlijk om binnen verwelkomd te worden door een rustgevende, groene oase. En zeker als je in de stad woont: waar vind je nog een goed stuk bos of park waar je even helemaal niemand tegen komt? Dan maar je eigen tuin in huis.


Planten top tien

Ik heb geen groene vingers, maar gevoelig als ik ben voor trends, ben ik laatst naar tuincentrum het Oosten in Aalsmeer gereden en heb de auto volgeladen met de planten top tien van dit jaar die ik van tevoren had gegoogled. Een kleine greep uit mijn collectie;


🌱 Strelitzia: een bananenplant-achtige met grote bladeren die sierlijk uitwaaien naar de twee zijkanten. Doet het goed in het licht en houdt van water.

🌱 Monstera (gatenplant): mijn persoonlijke favoriet! Is gemakkelijk in de omgang en trekt zowel licht als schaduw. Twee keer per week een beetje water.

🌱 Vingerboom: een grote plant met ietwat dunne, langgerekte bladeren. Deze doet ook niet moeilijk en staat prima in een beetje schaduw. Zolang je hem vochtig houdt, gaat het goed.


Tip: bedenk waar je ze wilt zetten en wat de behoefte van de plant is! Hoeveel licht en hoeveel water?


Planten shoppen

Voor het aanschaffen van planten hoef je tegenwoordig niet meer om te rijden naar een tuincentrum. In de steden duiken overal plantenwinkeltjes op en waarschijnlijk vind je de planten top tien ook in je favoriete kledingwinkel. Een andere mogelijkheid is online bestellen:

Sprinklr

Plantje

Plantsome

Sprinklr levert eerlijke planten, gekweekt zonder chemische toevoegingen. Daarnaast begeleidt Sprinklr de verzorging van de planten en blijf je via de Sprinklr-app up to date. Bij Plantje vind je een ruim aanbod en komen de planten rechtstreeks van de kweker. Plantsome is een familiebedrijf mét plantenachtergrond, die weten dus van planten.


Online bestellen: handig als je zin hebt in grote kamerplanten!


Planten op Insta


Bang dat je vingers niet groen genoeg zijn? Ben jij niet die tuinliefhebber die alles weet over bloemen en planten? No worries. Naast planten-apps en sites als Sprinklr kunnen zelfs de grootste klunzen zich nu verheugen op een geslaagde urban jungle aan huis. Op Insta vindt je genoeg plantenliefhebbers en -kenners die nuttig en erg leuk zijn om te volgen:


Mama Botanica Tips en tricks, vooral veel over stekken.

De Plantenbakker Heel esthetisch! Plantenplaatjes om bij weg te dromen.

Wildernis Ook een hele leuke winkel in Amsterdam!

Plantmom Veel inspiratie te vinden en Plantmom geeft ook workshops!