• Astrid Willemsteijn

Verrassende wandelroutes in Nederland

Deze gekke corona-periode vraagt best veel van ons. Het is wat saai. Niet dat ik nou dagelijks in de kroeg hing, maar dat constante turen naar de muren is een uitdaging. En juist dat bracht mij iets nieuws. Iets waar ik voorheen helemaal niet zo van was: wandelen door de Nederlandse natuur. Tijd zat ook om een aantal gebieden nu beter te leren kennen, Loop je mee?


Ik ben een behoorlijke stadsmus dus wandelen stond nooit echt op mijn radar.

Tuurlijk ken ik al veel gebieden in Nederland. Maar nu kwam ik erachter dat deze gebieden op zichzelf verrassend gevarieerd zijn. Ik neem je mee naar de Waterleidingduinen (onder Zandvoort), de Veluwe en het Zwanenwater.

De Amsterdamse Waterleidingduinen

Dit natuurgebied bij Zandvoort en Bentveld heeft naast een rijk aanbod van flora en fauna (loslopende herten!), een interessante geschiedenis. Hier wordt sinds 1853 via ingenieuze technieken het drinkwater voor Amsterdam en omstreken opgeslagen en gezuiverd. En daar loop je gewoon doorheen! Lees het verhaal even voor je aan een wandeling door de Waterleidingduinen begint, het is echt leuk.


Kies hier van tevoren een route!

Naar welke ingang moet je? En waar heb je zin in? Bekijk het op de Waterleidingensite van Waternet. Mijn favoriete wandelroutes:

  • Ingang Oase/ Oranjekom: de oranje route! Hier krijg je een 'alles-in-één natuurpakket'; een echte afspiegeling van het gebied.

  • Ingang Panneland: wandelroute 'Roots 1.' Lekker veel kanaaltjes en beekjes, iets meer uitgestrekt.

  • Ingang Zandvoortselaan: de witte route. Brengt je bovenop de duinen en langs historische bunkers. Voor dat fijne strandgevoel.


De Veluwe - Zuid-Oost (de Veluwezoom)

Voor mijn verjaardag kreeg ik dit jaar een weekendje 'staycation'. Mijn vriend vond een mooie Airbnb in Dieren (het huis met de leeuwenkoppen, zoek maar op) om van daaruit aan de wandel te gaan. Dieren vormt met een aantal andere charmante dorpen, de gemeente Rheden. En hier werd ik dus door verrast. Dit stuk Veluwe was totaal nieuw voor mij. Hier ontrolde zich een glooiend landschap, heuvels zover je kunt kijken. Was dit Nederland?

De paden brengen je van de met heide begroeide heuvels tot een sprookjesachtig bos, inclusief families wilde zwijnen en loslopende paarden.

Ik ben zelf meer van het type 'ik zie wel waar ik uitkom', maar het aanbod aan wandelroutes is hier enorm. Ga je graag voorbereid op pad? Er zijn genoeg leuke sites met wandelroutes in de Veluwe:

Tip!

Wil je wandelen, maar heb je kids die daar geen zin in hebben? Ga dan fietsen in de Veluwe. Bij de verschillende ingangen van het Nationale Park de Hoge Veluwe staan in totaal bijna 2000 witte fietsen. En ze zijn allemaal hetzelfde, dus geen discussie. Er staan ook kinderfietsen en fietsen met een voor- en achterzitje.


Ook hier is het prachtig. De kleine, soms Savanne-achtige boompjes en de uitgestrekte zandvlakte, geven een gevoel van ruimte en halen het geordende beeld dat ik van Nederland en mijn muren thuis heb, even helemaal onderuit.Het Zwanenwater

Ik ben steeds geneigd om te zeggen: 'Kom, we gaan naar het Zwanenmeer.' Natuurgebied het Zwanenwater heeft namelijk twee grote duinmeren. Het is er romantisch, bloemrijk en thuis voor veel verschillende vogels. Ik vind het prachtig. Het Zwanenwater ligt vlakbij Callantsoog, iets meer in het noorden dan de Waterleidingduinen. Is dit een nog wat onbekender terrein? Hier is het namelijk echt nog ouderwets rustig.


Ga het ontdekken! Kijk voor de wandelroute 'Het Zwanenwater' op natuurmonumenten.nl
Foto's: Seth Carnill


Over Stories by SAM.

Stories by SAM. is een schrijverscollectief van freelance tekstschrijvers uit Haarlem en Amsterdam. Wij schrijven webteksten, SEO-teksten, blogs, artikelen en meer voor bedrijven, merken en magazines. Bekijk ons lookbook. Daarnaast hebben we onze eigen stories: een blog over lifestyle, duurzaamheid, werk, reizen en andere dingen die ons bezighouden.