top of page
  • Foto van schrijverSophie Bennink

Een goede tekst schrijven in vijf stappen

Pssst... ken je Stories by SAM. al?

Krijg je spontaan vlekken in je nek wanneer je weet dat je een tekst moet schrijven? No worries, hebben wij ook weleens. Toch kan je een hoop schrijfstress voorkomen door gestructureerd te werk te gaan. We leggen in vijf stappen uit hoe je een goede tekst schrijft:1. Onderwerp & insteek bepalen

Voordat je ook maar één letter op 'papier' zet, is het belangrijk om te bepalen wat de kern van je verhaal wordt. Wat ga je vertellen? En hoe ga je dat vertellen? Zonder duidelijke insteek, raakt de lezer de draad kwijt. Een handig foefje: probeer hardop in één zin samen te vatten waar je verhaal over gaat. Heb je meerdere zinnen nodig? Dan wil je te veel vertellen.


2. Structuur aanbrengen in je tekst

Zomaar beginnen met een tekst heeft weinig zin. Je moet eerst de structuur bepalen. Deel daarom van tevoren de alinea’s in. Geef puntsgewijs aan wat je in elke alinea wilt vertellen. Dit zorgt voor een goede opbouw en structuur. Het voelt misschien als tijdverspilling, maar uiteindelijk is je tekst twee keer zo snel klaar.3. Durf te schrijven

Nu kan het schrijven beginnen. Ook nu geldt: geen stress. Soms ‘durven' we niet op te schrijven wat in ons opkomt, bang dat het gek klinkt of niet klopt. Terwijl: iedereen heeft een backspace op het toetsenbord. Schrijf dus gerust alles op wat in je opkomt. Daardoor kom je vanzelf in een flow. Voor je het weet, vloeien de zinnen zo uit je vingers. Oh ja, staar je niet blind op de inleiding, die komt later wel.


4. Keep it short & simple

We zijn weleens geneigd om moeilijk te doen terwijl het ook makkelijk kan. Gebruik geen onnodige moeilijke woorden of woordspelingen, die maken een tekst ontoegankelijk. Ook belangrijk: gebruik korte zinnen. Lange zinnen lezen niet lekker en halen het ritme uit de tekst. Nog een paar tips:

  • Maak zo nodig gebruik van opsommingen, hiermee creëer je 'lucht' in een tekst.

  • Gebruik aantrekkelijke subkoppen zodat ook de scannende lezer de kern van je verhaal meekrijgt en wordt uitgenodigd om de hele tekst te lezen.

  • Probeer elke alinea ongeveer even lang - of beter: even kort - te maken. Hierdoor krijgt je tekst ritme.

  • Voeg uitvergrote quotes toe aan je tekst. Ook hierdoor wordt je tekst aantrekkelijker om te lezen.Tip! Heb je een totale writersblock? Neem even afstand van je computer en blader door wat magazines. Laat je niet alleen inspireren door teksten, maar ook door beelden. Wanneer je kijkt naar beelden die betrekking hebben op het onderwerp, komen er vanzelf allerlei woorden in je op. Echt, het werkt!


5. Intro & conclusie

Elke tekst heeft een introductie en conclusie. Een introductie is - jawel - een inleiding op de tekst. Hiermee trigger je de lezer om verder te lezen. Alle details laat je achterwege. Vertel in 2-4 zinnen waar de tekst over gaat. Met een conclusie maak je het verhaal 'rond'. Een conclusie hoeft echt niet altijd te beginnen met 'Kortom' of 'Samenvattend'. Liever niet zelfs. Je kunt de lezer ook uitdagen om zelf over het onderwerp na te denken door bijvoorbeeld een vraag te stellen. Last but not least: bedenk een pakkende, kernachtige titel voor je tekst.


Tekst klaar? Klap je laptop dan even dicht. Het heeft geen zin om heel lang naar een tekst te staren. Ga even wat anders doen en lees dan pas je tekst nog een keer door. Wees kritisch en kill your darlings: alles wat geen toegevoegde waarde heeft (hoe mooi de zin ook is), verwijder je. Succes! En lukt het toch niet om zelf een goede tekst te schrijven? Stories by SAM. helpt je graag.


Over Stories by SAM.

Stories by SAM. is een schrijverscollectief van freelance tekstschrijvers uit Haarlem en Amsterdam. Wij schrijven webteksten, SEO-teksten, blogs, artikelen en meer voor bedrijven, merken en magazines. Bekijk ons lookbook. Daarnaast hebben we onze eigen stories: een blog over lifestyle, duurzaamheid, werk, reizen en andere dingen die ons bezighouden.


#marketingtips #tekstbureau #tekstschrijven #tekst #tekstschrijver #tekstschrijvers #copywriter #amsterdam #haarlem #blog #blogger #webteksten #mailings #seo #persbericht #lifestyle #travel #food #duurzaamheid #tekstschrijvergezocht #redactie #redigeren #writersblock #schrijfstress

bottom of page