top of page
  • Foto van schrijverSophie Bennink

Zzp'er worden. Waar begin je?

Pssst.... Ken je tekstbureau Stories by SAM. al?


Ben je er klaar mee om voor een baas te werken? Begin je eigen business! Makkelijker gezegd dan gedaan natuurlijk, want er moet wel brood op de plank. Met onderstaand stappenplan leg je een goede basis om uiteindelijk als fulltime zzp'er aan de slag te gaan.


Zzp'er worden? Bepaal wat je gaat doen

De eerste stap is gelijk de moeilijkste: bepaal wat je gaat doen als zzp’er. Nog geen idee? Benader een coach of ga in gesprek met een goede collega of vriend(in) om meer inzicht te krijgen in wat je kunt én wilt. Wat is jouw talent en waar word je echt gelukkig van?


 

Tip! Uit enthousiasme wil je misschien te veel tegelijk. Bijvoorbeeld: je wilt als interieurfotograaf aan de slag, maar ook als interieurstylist. Voor het creëren van een goed vindbare website en het bouwen van een merk is het verstandig om je eerst te beperken tot één van de twee diensten. Wanneer je business eenmaal loopt, kan je het langzaam uitbreiden.

 

Schrijf je als zzp'er in bij de KVK

Bedenk een bedrijfsnaam voor jouw product of dienst en schrijf deze in bij de KVK . Kies een bedrijfsnaam die blijft hangen, aansluit bij wat je doet én - niet onbelangrijk - waarvan de domeinnaam nog beschikbaar is. Je kunt dit o.a. checken op One.com.


 

Tip! Heb je een bedrijfsnaam gekozen? Check eerst in het handelsregister van de KVK of deze nog beschikbaar is.

 

Ontwerp een sterke merkidentiteit

Als je het doet, moet je het gelijk goed doen. Ook als zzp'er is een sterke merkidentiteit belangrijk. Dus laat een mooi logo ontwerpen (wanneer je dat niet zelf kan), bedenk welke fonts en kleuren je wilt gebruiken, bepaal de tone of voice en laat foto’s maken voor je socialkanalen en website.


 

Tip! Maak een stijlboek waarin je alle onderdelen van jouw merkidentiteit vastlegt. Hiermee maak je het voor jezelf tastbaar. Ook handig voor externe partijen die je inhuurt, zoals een fotograaf of (web)designer.

 

Maak een website

Hoeveel tijd het ook kost om een website te maken, hiermee leg je wel de basis voor een succesvolle eigen onderneming. Dus offer je avonduren op om deze klus te klaren. Er zijn verschillende online aanbieders waar je relatief eenvoudig zelf een mooie website kunt maken, zoals Wix (waarmee we onze website hebben gecreëerd). Een website laten maken door een zzp’er die er gespecialiseerd in is, kan natuurlijk ook!


 

Zonder SEO, geen succes! Of je nu zelfgemaakte sieraden online gaat verkopen of als rijdende kapper aan de slag gaat - zonder goede SEO-teksten op je website word je niet gevonden. SAM. kan je hierover adviseren.

 

Creëer content!

Wij zouden geen tekstbureau zijn, als we niet zouden hameren op de kracht van content. Denk aan blogs voor je website waarin je je expertise deelt, maar ook content voor je socialkanalen. Hoe meer content je deelt, hoe meer vertrouwen de klant krijgt in jouw merk.


 

Tip! Maak een socialkalender waarin je in elk geval voor de komende drie maanden vastlegt wat je gaat posten op Instagram, Facebook en/of LinkedIn.

 

Succes! Oh trouwens, volg je ons al op Instagram?


Zo werd ik freelance tekstschrijver

Na mijn studie Media & Cultuur aan de Universiteit van Amsterdam werkte ik een aantal jaar voor film & tv. Tot ik in 2011 het roer om wilde goeien. In mijn zoektocht naar wat ik dan zou willen ‘worden’, ging ik tijdelijk als freelance tekstschrijver aan het werk. Nu, ruim tien jaar later, schrijf ik nog steeds én run ik, samen met Marte, tekstbureau Stories by SAM. Zo zie je maar, ook zonder goed doordacht vijfjarenplan kom je er wel. Just do it :-) 

Over tekstbureau Stories by SAM.

Tekstbureau Stories by SAM. is een schrijverscollectief van freelance tekstschrijvers met verschillende expertises en interesses. Wij schrijven webteksten, SEO-teksten, blogs, artikelen en meer voor bedrijven, merken en magazines. Bekijk ons lookbook. Daarnaast hebben we onze eigen stories: een blog over lifestyle, duurzaamheid, werk, reizen en andere dingen die ons bezighouden.bottom of page