top of page
  • Foto van schrijverMarte Steendam

5 tips voor het inrichten van een goede thuiswerkplek

Thuiswerken is voor mij heel normaal. Ik vind het heerlijk om, als iedereen vertrokken is na de ochtendhectiek, een bakkie te zetten en mijn laptop open te slaan aan de keukentafel. In deze tijd is thuiswerken de norm. En dit heeft zo zijn voordelen! Waar we op kantoor rekening moeten houden met elkaar, kun je op jouw werkplek thuis doen wat je wilt. Zo wenst de een stilte, terwijl de andere gebaat is bij een lekker jazz-muziekje en is jouw collega van de clean desk policy maar wil jij je bureau misschien wel gezellig maken met cactussen en decoratieve items. Nu we allemaal zoveel mogelijk thuiswerken, is het verstandig om thuis een goede werkplek te creëren. Lees hier welke stappen jij kunt nemen om je werkplek te perfectioneren.

#1 Bureau kopen? Houd hier rekening mee

Zorg ervoor dat jouw bureau of tafel op de juiste hoogte staat. Maar wat is nu die juiste hoogte? Het beste bevinden je ellebogen zich op of net iets boven tafelhoogte. Een ontspannen houding is hierbij van belang. Je armen en schouders zijn dus ontspannen en de hoogte van de stoel is afgestemd op de hoogte van het bureau. Indien je graag met je laptop op verschillende plekken werkt, kun je ook een stel planken of grote boeken onder je laptop (en je armen) leggen om zo de juiste hoogte te creëren.

#2 Goede bureaustoel? De juiste houding

Je bureaustoel dient een goede hoogte te hebben voor jouw lengte. Dat betekent, dat je voeten op de grond rusten wanneer je zit en je knieën zich op dezelfde hoogte bevinden als je heupen. Je bovenbenen worden ondersteund door de stoel. Idealiter wordt je rug ondersteund door de rugleuning. Dit hangt allemaal ook af van de hoogte van je bureau. Een voetenbankje kan ook helpen als je klein van stuk bent.

#3 Beeldscherm tips voor comfortabel werken

Zet je beeldscherm niet te hoog. Het beste kan het beeldscherm eerder iets te laag dan te hoog en recht voor je staan. Eventueel kun je het scherm op een standaard of stapel boeken zetten.

#4 Het licht op jouw werkplek

Natuurlijk licht is belangrijk voor ons. Door natuurlijk (zon)licht laden wij op. Op donkere dagen is voldoende fel kunstlicht onmisbaar. Er is niets zo vervelend als te weinig licht bij het werken.

#5 Planten op kantoor

Planten doen wonderen voor ons interieur. Ze zijn niet alleen echte sfeermakers, ze zuiveren de lucht en zorgen voor zuurstof waardoor we geconcentreerder en productiever kunnen werken. Maar met wélke planten maak je nu de beste keuze? De Nephrolepis obliterate, of varen, is een slimme keuze voor iedereen die weinig groen aan zijn vingers heeft. Hij is eenvoudig te onderhouden, filtert de lucht in een ruimte, zelfs giftige stoffen, en breekt ze vervolgens af. Een andere mooie optie is de Rhapis excelsa. Deze zorgt voor een goede luchtvochtigheid, verwijdert schadelijke stoffen uit de lucht én is een sfeermaker. Aan jouw plantjes kan het nu niet meer liggen!

Thuiswerken in je pyjama? No way

Naast een goede werkplek is het zaak om voldoende frisse lucht toe te laten (raampje open!), regelmatig een rondje te wandelen (buiten!) en dus niet uren achtereen op je bureaustoel te blijven zitten (variatie!). Ook kan het slim zijn om staand en zittend werken af te wisselen. Voor staand werken zet je je laptop bijvoorbeeld even op het aanrecht of op de strijkplank in de hoogste stand. Tot slot zijn er mensen die uit bed rollen en zonder zich aan te kleden of te ontbijten achter hun computer plaatsnemen. Lekker makkelijk misschien, maar toch niet aan te raden. Wanneer je je gewoon doucht, aankleedt, ontbijt en pas daarna naar je thuiswerkplek toeloopt om aan de slag te gaan, voelt het veel meer alsof de werkdag écht begint. Zo ben je productiever en zorg je er bovendien voor dat je werk en vrije tijd gescheiden houdt.

Nu je weet wat je kunt doen om je thuiswerkplek functioneel, sfeervol en comfortabel te maken is er niets meer dat een fijne werkdag nog in de weg staat. Ben je er klaar voor? Let’s get things done!


Over Stories by SAM.


Stories by SAM. is een schrijverscollectief van freelance tekstschrijvers uit Haarlem en Amsterdam. Wij schrijven webteksten, SEO-teksten, blogs, artikelen en meer voor bedrijven, merken en magazines. Bekijk ons lookbook. Daarnaast hebben we onze eigen stories: een blog over lifestyle, duurzaamheid, werk, reizen en andere dingen die ons bezighouden.#kantooraanhuis #interieur #interieurinspiratie #interieurstyling #interieuropkantoor #werkplek #werkplekinspiratie #werkplektips #thuiswerkeninfijn #thuiswerktips #thuiswerkdag #thuiswerkchallenge #thuiswerkplek #thuiswerken #luchtzuiverendeplanten #tekstbureau #schrijverscollectief #blog #blogger #tekstschrijvers #tekstnodig #webteksten #seo #amsterdam #copywriter #freelancecopywriter #freelancer #freelancetekstschrijver

bottom of page