Marte Steendam
7 tips voor het redigeren van je eigen teksten
Pssst... Ken je SAM. al?

Na het schrijven van een tekst, is de belangrijkste vraag: ben je er tevreden mee? Soms mist er nog een beetje schwung of klopt de opbouw nog niet helemaal. We hebben 7 tips voor je verzameld over het redigeren van je eigen teksten.
#1 Afstand nemen
Dit is een van de allerbelangrijkste en meest simpele tips die we je geven. Klaar met schrijven? Neem er even afstand van. Begin niet direct met corrigeren of redigeren, maar ga eerst even iets anders doen en kijk er een uurtje (of nog beter: een dag) later opnieuw naar. Vaak zie je dingen dan al met een heel andere blik.
"Ga eerst even iets anders doen en kijk er een uurtje (of nog beter: een dag) later opnieuw naar."
#2 Verdeel het redigeerwerk in fases
Duik niet als een kip zonder kop je tekst in, maar ga gestructureerd te werk. Kijk eerst eens naar het grote geheel: is de opbouw goed, klopt de rode draad, komt de kern genoeg naar voren en sluit de tekst aan bij de doelgroep? Wanneer de structuur van de tekst staat, kan je naar de details gaan kijken. Loop de tekst na op foutjes in grammatica, spelling, punten, komma’s en consistentie. Let ook goed op de leesbaarheid: knip lange zinnen op, gebruik synoniemen voor woorden die (te) vaak terugkomen en wees alert op herhalingen (voorkom dat meerdere zinnen in één alinea met hetzelfde woord beginnen).
"Wanneer de structuur van de tekst staat, kan je naar de details gaan kijken."
#3 Structureer de tekst met sterke koppen en titels
Omdat niet elke lezer elk woord zal lezen, zijn juist de tussenkoppen en titels erg belangrijk. Bovendien helpen deze mee aan de online vindbaarheid (SEO) van het artikel. Zorg ervoor dat de koppen en titels duidelijk maken wat het doel is en waar het stuk tekst of de alinea over gaat.
#4 Wees kritisch
Vraag je bij elke zin en elke alinea af of het écht iets toevoegt. Wat gebeurt er met de tekst als je het stukje weg zou halen? Onthoud dat lezers ongeduldig zijn en alleen relevante dingen willen lezen. Schrap dat wat te weinig toevoegt. Hoe korter en bondiger, hoe beter!
"Onthoud dat lezers ongeduldig zijn en alleen relevante dingen willen lezen."
#5 Sterk begin – sterke afsluiter
Stel je voor dat een lezer alleen de eerste en laatste alinea zou lezen... Wat krijgt hij dan mee van de inhoud van jouw tekst? Neem deze twee alinea’s nog eenmaal zeer kritisch onder de loep zodat direct duidelijk is wat er voor een lezer (klant?) te halen valt.
#6 Optische structuur
Kijk naar de optische structuur van de tekst. Let op de opmaak van koppen, titels en voeg voldoende witregels toe zodat de tekst er overzichtelijk uitziet en goed leesbaar is, ook voor de scannende lezer.
#7 Lees voor!
Dit klinkt misschien gek, maar het kan ook helpen om je tekst even hardop voor te lezen. Hierdoor ontdek je of de zinnen lekker lopen en of er geen dubbele informatie in staat.
Extra tip! Wist je dat als je het lettertype even verandert, je vaak al automatisch heel anders naar je tekst kijkt?
Over Stories by SAM.
Stories by SAM. is een schrijverscollectief van freelance tekstschrijvers uit Haarlem en Amsterdam. Wij schrijven webteksten, SEO-teksten, blogs, artikelen en meer voor bedrijven, merken en magazines. Bekijk ons lookbook. Daarnaast hebben we onze eigen stories: een blog over lifestyle, duurzaamheid, werk, reizen en andere dingen die ons bezighouden.