top of page
 • Foto van schrijverSophie Bennink

Hoe schrijf je een blog?

Pssst.... Ken je tekstbureau Stories by SAM. al?


Een blog schrijven voor je website? Makkelijker gezegd dan gedaan. Want hoe bepaal je het onderwerp? Waar begin je? En hoe zorg je ervoor dat het lekker leest? Met onderstaand stappenplan helpen we je op weg.1. Onderwerp bepalen

Blogs schrijven voor je website doe je in de eerste plaats om je klant te laten zien dat je verstand van zaken hebt. Het belangrijkste doel is dus om een leuk, informatief artikel te schrijven waar de lezer echt iets aan heeft. Maar je schrijft een blog ook voor Google. Door woorden te gebruiken in je blogs waarop jij gevonden wilt worden, verbeter je de vindbaarheid van je website. Hou hier dus rekening mee wanneer je het onderwerp van je blog bepaalt. Een paar tips:

 • Keep it simple: kies een duidelijk en concreet onderwerp.

 • Beperk je tot één onderwerp.

 • Verplaats je in jouw klant om het onderwerp te bepalen. Wat is een veelgestelde vraag over jouw product of dienst? Dit is een perfect uitgangspunt voor het onderwerp van jouw blog.

2. Structuur bepalen

Wanneer ik een blog schrijf, bepaal ik eerst de tekstopbouw. Welke subonderwerpen zijn nodig om het verhaal te vertellen? Elke alinea behandelt één subonderwerp. Maak een verdeling van de alinea’s en schrijf per alinea puntsgewijs op wat je daarin wilt vertellen.


3. Inleiding schrijven

Je leest vaak dat je de inleiding achteraf moet schrijven. En daar is zeker iets voor te zeggen, maar ik schrijf de inleiding meestal als eerst - en schaaf ‘m achteraf nog wat bij. In de inleiding verwoord je de kern van je verhaal en dat helpt je bij het schrijven van de rest van de tekst. Op school leerde je dat de inleiding een samenvatting moet zijn van je tekst, maar hiermee maak je je lezer echt niet gelukkig. Probeer daarom een teasende inleiding te schrijven die uitnodigt om verder te lezen. Een paar tips:

 • Hou de inleiding kort, max. 5 regels is voldoende.

 • Gebruik korte, lekker leesbare zinnen zodat je de lezer de kans geeft om in je verhaal te komen.

 • Stel een vraag (die je in het artikel beantwoordt) of creëer een cliffhanger zodat je wel verder móét lezen.

4. Blog schrijven

Nu kan je gaan schrijven! De vooraf bepaalde structuur is je houvast, deze voorkomt dat je te veel afdwaalt van je onderwerp. Ben je geen schrijfheld? Een paar tips:

 • Hou de zinnen kort door in actieve vorm te schrijven (Passieve vorm: ’Wanneer je geen hamer in huis hebt, kan je ook de achterkant van een schroevendraaier gebruiken.’ Actieve vorm: 'Geen hamer in huis? Gebruik de achterkant van een schroevendraaier.')

 • Maak het jezelf niet te moeilijk door te diep op bijzaken in te gaan. Zo voorkom je dat je verstrikt raakt in je eigen verhaal.

 • Lees de tekst hardop voor wanneer je klaar bent.

Of beter nog: besteed het schrijven van teksten uit aan professionals. Bij tekstbureau Stories by SAM. hebben we altijd een tekstschrijver voor je klaarstaan.


5. Opmaken

Je kunt nog zo’n goede tekst geschreven hebben, zonder goede opmaak gaat niemand je blog lezen. Een paar tips:

 • Gebruik teasende tussenkoppen.

 • Licht een paar quotes uit.

 • Plaats eventueel afbeeldingen in de tekst.

 • Tot slot: zet een pakkende kop bovenaan je blog.


Waarom blog(s) laten schrijven?

Blogs dragen bij aan de klantenbinding, jouw geloofwaardigheid als merk en de vindbaarheid van je website. Wanneer je maandelijks een blog plaatst op je website ben je al goed bezig! Maar vaak blijkt dat al een onhaalbare missie. Het schrijven van blogs is een extra taak die vaak onderaan de to-do-lijst belandt. Oplossing: laat jouw blogs schrijven door een externe tekstschrijver. De voordelen:

 • Je bespaart jezelf heel veel tijd.

 • Wij helpen je met het bepalen van de onderwerpen.

 • Wij staan verder van het onderwerp af waardoor we weten wat de lezer nodig heeft om het onderwerp te begrijpen.

 • Wij zorgen er gelijk voor dat het artikel SEO-vriendelijk is.

Samen met jou bepalen we de onderwerpen, jij levert de input (of wij interviewen jou) en wij leveren maandelijks een kant-en-klaar blogartikel dat jij rechtstreeks op je website kunt plaatsen. En de prijs? Voor een maandelijkse blog van 500 woorden betaal je zo’n € 150,- tot € 200,- excl. btw. Neem vrijblijvend contact met ons op voor de mogelijkheden.


#tekstbureau #storiesbysam #amsterdam #haarlem #schrijverscollectief #schrijven #tekstnodig #redactie #blog #blogger #blogschrijven #webteksten #ondernemen #ondernemerschap #seo #website


Over Stories by SAM.

Tekstbureau Stories by SAM. is een schrijverscollectief van freelance tekstschrijvers met verschillende expertises en interesses. Wij schrijven webteksten, SEO-teksten, blogs, artikelen en meer voor bedrijven, merken en magazines. Bekijk ons lookbook. Daarnaast hebben we onze eigen stories: een blog over lifestyle, duurzaamheid, werk, reizen en andere dingen die ons bezighouden.

bottom of page