top of page
  • Foto van schrijverSophie Bennink

Ontdekt: ecohotel Plantage Rococo

Pssst ... Ken je Stories by SAM. al?


Net buiten Haarlem en omgeven door groen, bevindt zich een waar paradijs: Plantage Rococo. Alleen al vanwege de naam een bezoekje waard. De monumentale deuren van dit ecohotel en -restaurant werden op 1 juni geopend. Sophie ging langs.


Ecohotel en restaurant Plantage Rococo in Velsen
Plantage Rococo in Velsen

Landgoed Waterland

Rijke Amsterdamse kooplieden hadden in de achttiende eeuw een eigen buitenplaats net buiten de stad waar ze hun vakantie doorbrachten. Geen bescheiden vakantiehuisje, maar een landhuis met een enorme lap grond eromheen. Een deel van die buitenplaatsen zijn behouden gebleven. Zo ook landgoed Waterland in Velsen. Een prachtig monumentaal gebouw met een rijke historie en weelderige tuin. En het leukste is: sinds 1 juni kan je er overnachten. Het hotel beschikt over vijf suites met uitzicht op de tuin en zes familiekamers.Plantage Rococo Velsen

‘A green paradise, no regular hotel’ staat op de site geschreven. En dat is precies wat het is. Al bij binnenkomst weet je niet waar je moet kijken. Van plafond tot vloer, alles is origineel en in rococostijl. Rococo? Een achttiende-eeuwse stijlperiode, ook wel laatbarok genoemd, gekenmerkt door een overdaad aan decoratie en sierlijke vormen.


"Al bij binnenkomst weet je niet waar je moet kijken. Van plafond tot vloer, alles is origineel en in rococostijl."

De marmeren welkomsthal van Plantage Rococo geeft je toegang tot de receptie, het restaurant en de trappen naar de hotelkamers en het souterrain. Ik schoof aan in het restaurant, maar had moeite om te blijven zitten; nieuwsgierig naar wat er achter elke deur schuilging. En overal liggen prachtige koffietafelboeken die je eigenlijk allemaal even door wilt bladeren. Gelukkig heb je alle tijd, want bij Plantage Rococo nemen ze het ‘slow food’-concept vrij letterlijk. Je moet dus een beetje geduld hebben (en niet te veel trek). Dat zorgt wel voor een ontspannen sfeer die nog eens wordt versterkt door het uitzicht op de weelderige tuin met hangmatten en hier en daar romantische zitjes.


Plantage Rococo is een duurzaam hotel in Velsen
Overal liggen prachtige koffietafelboeken

To do & to eat

Bij Plantage Rococo kan je ontbijten, lunchen, dineren en borrelen. Ook zonder dat je gebruikmaakt van het hotel. Alles op het menu is puur natuur, dus zonder e-nummers en andere toevoegingen. Elk gerecht is met aandacht samengesteld en wordt geserveerd op rococowaardig servies.


"Elk gerecht is met aandacht samengesteld en wordt geserveerd op rococowaardig servies."

Picknicken kan ook. Voor €25,- p.p. krijg je een 4-gangen-picknick inclusief flesje wijn. En voor €12,50 extra huur je een FixieBrothers-fiets en neem je de picknickmand onder de snelbinders mee naar het strand of de duinen. Wijk aan Zee, Bloemendaal, Zandvoort … Het ligt allemaal om de hoek. Tja, die Amsterdamse kooplieden hadden het niet slecht bekeken.


Ecohotel Plantage Rococo bevindt zich op landgoed Waterland in Velsen.
De tuin van Plantage Rococo

Kleine kanttekening(en)

Het landgoed is van familie op familie gegaan en inmiddels in het bezit van een aantal eigenaren die érg zuinig zijn op het landgoed. Zomaar even een wandeling maken, mag daarom niet. Er zijn hele strikte regels en dat is jammer. Want al dat groen nodigt uit om eens lekker te struinen door het hoge gras en het omliggende bos - al dan niet met picknickmand. Als hotelgast mag je met toestemming over sommige paden lopen, maar even je picknickkleed uitrollen in het hoge gras zit er niet in.Toen ik er was, was Plantage Rococo net drie weken geopend. In de kinderschoenen dus. Maar daarom juist misschien wel goed om ook kritisch te kijken. Qua inrichting valt er nog wat winst te behalen. Zoals het een ecohotel betaamt zijn vrijwel alle meubels vintage/hergebruikt - ik ben er gek op - maar sommige meubels hebben hun glans al een tijd geleden verloren. Vooral de grote schmutzige bruine bank (niet de bank op bovenstaande foto's) in een van de eetkamers die niet uitnodigt om plaats te nemen en die afdoet aan de charme van de originele stijlelementen in de ruimte. Ook sommige retrostoelen lijken zich niet helemaal thuis te voelen in de rococotijd waardoor het een ratjetoe aan stijlen is. En dan laten we de moderne plastic tuinstoelen maar even buiten beschouwing - waarom geen antieke smeedijzeren bistrosetjes? Ach ja, waarschijnlijk vooral een kwestie van smaak. In de grote ‘eetzaal’ is er trouwens wel meer rust en eenheid. De visgraatvloer, grote groene planten en bruine meubels (zie foto's hierboven) vormen hier een sfeervol rococowaardig geheel.Hoe dan ook is Plantage Rococo een bezoek meer dan waard. Het is een uitzonderlijke plek vlakbij Amsterdam en Haarlem waar je écht even ontsnapt aan de dagelijkse drukte. De vriendelijke eigenaresse vertelt enthousiast over de geschiedenis van het landgoed en alle verhalen die er in het prachtige gebouw schuilgaan. Neem de tijd en geniet van dit wonderbaarlijke overblijfsel uit de achttiende eeuw.


Ook leuk: het kleine zusje van Plantage Rococo is Buitenplaats Plantage in Vogelenzang. Al zeven jaar een groen en ontspannen toevluchtsoord voor Amsterdammers en Haarlemmers.


Over Stories by SAM.

Stories by SAM. is een schrijverscollectief van freelance tekstschrijvers uit Haarlem en Amsterdam. Wij schrijven webteksten, SEO-teksten, blogs, artikelen en meer voor bedrijven, merken en magazines. Bekijk ons lookbook. Daarnaast hebben we onze eigen stories: een blog over lifestyle, duurzaamheid, werk, reizen en andere dingen die ons bezighouden.


#plantagerococo #velsen #haarlem #ecohotel #duurzaamovernachten #duurzaamhotel #duurzaamreizen #staycation #bijzonderplekje #veganrestaurant #vegetarisch #veganfood #veganhotel #buitenplaatswaterland #waterland #landgoedwaterland #tekstbureau #schrijverscollectief #blog #blogger #reisblog #opvakantieineigenland #tekstschrijvers #tekstnodig #webteksten #seo #amsterdam #copywriter #freelancecopywriter

bottom of page